„Cea mai dezvoltată și bogată localitate din România.”


DUMBRĂVIȚA / ÚJSZENTES este localitatea cea mai dezvoltată și bogată din țară.
În calitate oficială am fost prin anii optzeci, trimis special de redactorul-șef al revistei Оrizont, Ion Arieșanu, pentru un reportaj – comandă socială. Perioada era una de reconciliere a regimului cu minoritatea maghiară, așa că primarul comunal de atunci a avut libertatea să-mi dezvăluie și aspecte mai puțin cunoscute în siturile oficiale de azi. Domeniul împădurit din proximitatea Timișoarei a fost cedat de un grof populației din Szentes-ul de lângă Szeged. Banatul ținea de Ungaria și erau iprobabil nterese ca populația maghiară să fie mai numeroasă într-o zonă în care predomina cea germană. Se întâmpla cu vreo patruzeci de ani după asedierea cetății Timișoarei de către armata pașoptistă maghiară, asediu respins de austriecii aliați cu armata țarului Rusiei. În urmă cu 125 de ani au venit colonişti maghiari mai puțin înstăriţi, cum se afirmă în presa de azi, din Szentes. Au fost trimiși, din partea statului maghiar arhitecți care au stabilit dimensiunea caselor după numărul membrilor familiei, ca să fie destul aer. Despădurirea a fost făcută de secui, aduși anume și folosiți ca niște slugi, populație de categoria a doua. O parte din pădurea uriașă din jurul orașului s-a transformat în ogor. Ulițele, trasate destul de drept, mai păstrează și azi case de chirpici. Un sat ca oricare altul, la un kilometru de limita orașului, nu prea dădea semne de bunăstare până în 1990. Numit Sântești după 1920 (Neusentesch în germană), a fost botezat în 1964 Dumbrăvița, la ordinul autorităților. Pe liziera satului curg pâraiele Beregsău și Behela, un baraj creează o baltă unde vin pescari. Era un loc de agrement pentru orășenii care duc lipsă de așa ceva în raza municipiului. Satul nu era încă lipit de oraș pentru că statul socialist ținea mai degrabă la terenurile agricole. După revoluție urbea „metropolitană” a explodat, s-a construit fără restricții. Aici au apărut și primele inscripții bilingve. Bine că s-a păstrat pădurea, aceeași în care trupele pașoptiste maghiare se ascundeau pregătind asaltul asupra cetății habsburgice, Interesant este că maghiarii din Dumbrăvița au dat recolte-record, spălând rușinea localității Giarmata din apropiere (tot în anii optzeci), o comună mult mai mare și cu bune rezultate agricole, pe când mai era populată de germani. În locul lor au venit însă moldovenii, care beau și cântau la acordeon în loc să meargă pe ogor, așa că mica Dumbrăviță, de unde ungurii nu plecaseră, a reparat lenea din Giarmata, dând recolte record de porumb.
Mare înghesuială arhitectonică (haos) azi în orașul, că numai comună nu mai poate fi numită Dumbrăvița. Agresiva Timișoară s-a extins, aducând confortul urban, copleșind biata colonie. Firește, maghiarii au rămas o minoritate, primii români apărând după WW1. Imobiliarele oferă cele mai ridicate prețuri din țară pentru vile și locuințe. În fine, linia de troleibuz a fost extinsă. Dar orașul cu cele mai multe mașini pe cap de locuitor din România creează coloane care merg bară la bară. Cele mai mari malluri, Kaufland și Lidl din țară s-au construit în orașul Dumbrăvița. Cumpărătorii nu se prea înghesuie aici, ca în Timișoara. S-au folosit fonduri europene, dar fondurile astea sunt provenite mai ales din Szentes-ul ungar, cu care localitatea din România s-a „înfrățit”. Sigur că orășenii au dat năvală acolo, că de la 2000 de locuitori, acum două decenii s-a ajuns la peste 12.000, în creștere. Ujszentes este, de facto, un cartier timișorean, corp comun cu municipiul.
Potrivit unui studiu elaborat în 2013 de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, comuna Dumbrăviţa era declarată „cea mai dezvoltată și bogată localitate din România.”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.