Nostalgie după șahinșahul Iranului


Șahinșahul Mohammad Reza Pahlevi Ariamehr preconizase un stat modern, bine înarmat totodată. Și se recăsătorea cu o studentă, Farah Diba, colegă cu fiica lui, care își făcea studiile superioare la Paris. Tot aici se afla, în exil, în suburbia Neauphle-le-Chateau, cel ce avea să devină sinistrul ayatollah Ruhollah Musavi Khomeini. Abia la întoarcerea în țară aveam să aflu amănuntele evenimentelor infernale, de care mă despărțiseră doar acei 15 km și se derulaseră în timp ce mă aflam în Asia Centrală sovietică. Acolo fiind, nimeni nu-mi sufla o vorbă, cum între timp monarhia iraniană se transforma în republică islamică.

„Cei care studiază jihadul vor înţelege de ce Islamul vrea să cucerească întreaga lume. Toate ţările cucerite sau care vor fi cucerite de Islam sunt marcate pentru salvare eternă. Se vor afla sub legea lui Allah (…) Islamul spune: tot ceea ce este bun există datorită sabiei şi în umbra sabiei! Oamenii nu pot fi făcuţi ascultători fără sabie!”. Aceste teze aparţin ayatollahului Khomeini. El este cel care a contribuit decisiv la răsturnarea şahului şi a fost fondatorul regimului islamic din Iran. Unde şi cine l-a protejat pe Khomeini după ce nu a mai fost acceptat nici de turci nici de Saddam Hussein? Franţa este ţara în care s-a „dezvoltat” Khomeini, iar intelectualii de stânga au fost prietenii săi. Autorităţile din Franţa nu l-au deranjat cu nimic, deşi toată lumea îi cunoştea pregătirile revenirii în Iran. Franța poartă vina tuturor relelor ce s-au abătut asupra ei, multe din acestea venind din fostele colonii.

Desigur, nici în Turkmenia sovietică nu se mai purta feregea. (În anul 1978.). Rușii le-au împrumutat turkmenilor alfabetul chirilic iar Akademia Nauk fabrica o limbă națională artificială. Proximitatea islamiștilor iranieni însă îi putea influența pe sunniții și șiiții din republicile unionale din Asia Centrală. Sovietistanul s-a făcut că nu vede originea turkmenilor, eliminând alfabetul vechi prin introducerea scrierii rusești. Toate acestea s-au reîntors, după destrămarea URSS. Kaium și Annaberdî, doi scriitori turkmeni care mi-au fost gazde la Ashghabat (eu fiind delegat oficial al Uniunii Scriitorilor) îmi povesteau despre felul în care feregeaua revine în Iran iar buldozerele înlătură asfaltul de pe șosele, pentru ca dreptcredincioșii să pășească pe nisip, ca pe vremuri. Dacă ar fi doar asta. Dar șahul a fugit la americanii lui, guvernul modern al lui Shahpour Bakhtiar este demis. “Voi lovi cu piciorul dinții lor”, spunea Khomeini. Ziare au fost închise, o nouă constituție fu elaborată în Iran. Se cere revenirea șahului pentru judecare și execuție. Până atunci are loc cunoscuta criză a ostaticilor americani din ambasada SUA.

Nu mai eram de mult timp în Turkmenia pe vremea invadării sovietice a Afghanistanului și a războiului Iran-Irak…

Se lansau atacuri la adresa MARELUI SATAN. Khomeini credea ca un leninist în posibilitatea exportului de revoluție islamică. Saddam Husein, dintr-un Iraq cu majoritate șiită invadează Iranul, profitând de situația precară a militarilor noului stat. Pe Saddam îl ajută țările Golfului Persic, URSS, chiar și Occidentul. Dar Iranul mai avea armele șahului, importate din SUA și după aproape un deceniu războiul contenește. Khomeini emite o fatwa pentru asasinarea lui Salman Rushdie, indian, care lansa cartea VERSETELE SATANICE, o blasfemie la adresa Islamului. Cu toată libera exprimare ocrotită de Occident, Rushdie a regretat public tipărirea cărții. Cu toate astea a rămas în picioare ordinul ayatollahului adresat fiecărui musulman de a-l trimite în iad pe autor. Deocamdată traducătorul în japoneză a cărții a fost ucis.

În Iran se interzic pantalonii scurți și alcoolul, cenzura este la televiziuni. Populația evreiască a scăzut simțitor din țară.

La moartea lui Khomeini are loc devastarea cadavrului, fiecare credincios dorind să păstreze o părticică din învățătorul lor. A fost necesară o nouă înhumare…(1979)

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.