Unicate naturale in Ontario


(Aparut in OBSERVATORUL de Toronto)

Canada este în întregime un unicat; Ontario oferã imensul spectacol al curgerii Marilor Lacuri cu apã dulce în debuseul fluvial Sf. Laurentiu, care atinge Oceanul prin cel mai mare estuar din lume.
Locul celor „O mie de insule” de pe fluviu, iar la Nord-Vest, rezervatia lacustrã Algonquin, cu caiace si reni, tot atâtea locuri fascinante pentru turisti.
Impresioneazâ si o mai putin evidentã, la o primã privire, sã-i zicem, „dorsalã de dinozaur”, „povârnis” sau „denivelare”, relicvã a glaciatiunii si activitãtii vulcanice, care determinã prãbusirea apelor Niagarei si diferenta de nivel din mijlocul unui mare centru urban.
Se poate urmãri dorsala încã din Rochester NY, pe lângã lacul Ontario, în jurul orasului Hamilton, spre dealurile /„muntii” Blue Mountain, la Sud de Collingwood, rãsãrind ca un zid, cu pesteri si ciuperci de piatrã în peninsula Bruce, ce separã lacul Huron de sãlbaticul golf Geogian, iese la suprafatã formând insula Manitoulin, apoi dispare sub ape, pentru a reapãrea pe malul vestic al lacului Michigan, pierzându-se în Wisconsin.
Este usor de identificat aceeasi stratificare lamelarã a rocilor, ca niste foi de tort, si la Hamilton si la Tobermory; minunea naturalã este inconfundabilã.
Sezonul verii turistice nici nu ar da de bãnuit cât de tragicã poate fi iarna pe Huron. Apele incredibil de limpezi ale Golfului Georgian îti oferã siluetele vaselor scufundate de furtunã. Salupe usoare te duc pânã la fata locului; ai senzatia cã poti atinge acele nave submerse, ba chiar si clapele acelui pian, care, se spune, s-ar fi scufundat cu unul dintre vapoarele vânãtorilor surprinsi de viscol…Vilele si cabanele stau linistite, curate si imaculate, prin pãduri, în imediata apropiere. Super-yachturi si vapoare de tot felul fâlfâie pavilioane canadiene si americane. Acele ciuperci din roci dure si stratificate, roase de vânt si gheatã, seamãnã cu Babele din Bucegi.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.