„CAP ANCONA”


 

În secolul scurs de la intrarea în imersiune a TITANICULUI am vizionat multe filme despre vaporul devenit istorie. O documentare nu este completă fără o altera pars, așa că, am aflat despre ceea ce s-a petrecut în 1942 cu filmoteca germană. O mulțime de evrei germani au emigrat în California, foarte mulți actori și regizori de cinema.
După ce au realizat o școală germană de filme de bună calitate, au fost nevoiți să părăsească Germania și să se îndrepte spre Hollywood. Ministrul propagandei, Goebbels, voia să demonstreze că germanii pot face filme competitive, fără evrei, subiectul TITANIC , la 30 de ani de la naufragiu, putând fi tratat și ca un motiv de persiflare a anglo-americanismului, care, prin greșeli tehnice de navigație, trebuia transpus într-un pamflet propagandistic. Regizorul Herbert Selpin a filmat, așadar, tocmai în 1942, când orașele germane erau din plin bombardate și Stalingradul era pierdut.
Goebbels , trăind parcă într-o altă lume, insista cu Titanicul. I-a oferit regizorului o armată de actori buni, ce-i drept, figuranți din rândul armatei, care scăpau astfel de război, băutură multă și toate cele. Cel puțin așa bârfesc sursele anglo-americane.
Departe de teatrul de război, trupa lui Selpin își cam făcea de cap deci, bând peste măsură, învățându-și superficial textele rolurilor. Nu veți observa aste carențe vizionând filmul. Făcut bine și nemțește. Pentru scena scufundării vasului s-a realizat o machetă, au fost cooptați și scafandri. Secvențele trebuiau filmate noaptea, sub lumina reflectoarelor, or asta era contrar necesarelor întreruperi a curentului electric din cauza raidurilor aeriene. Goebbels a aprobat activitatea filmărilor în orice situație.
Pentru exterioare a fost închiriat pachebotul CAP ANCONA, cu numai trei coșuri, spre deosebire de Titanicul cu patru coșuri. Selpin s-a descurcat cu măiestrie, însă într-o seară, plin de alcool în cap, a acuzat superficialitatea actorilor, demersurile armatei de figuranți, a insultat înseși acțiunile războinice ale Germaniei hitleriste.
Cu un oarecare regret, ministrul propagandei l-a arestat, acordând regia altuia. Selpin s-a spânzurat în închisoare, dar filmul a fost terminat. În condiții grele – unicat. Scufundarea Titanicului nazist a fost desăvârșită de armata anglo-americană…, fiind bombardat, se spune, cu 5000 de evrei la bord…

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s