Dragă unchiule Sam, citesc şi mă minunez: în 1956, când cu, aţi ghicit, revoluţia maghiară, Otto von Habsburg solicită personal lui Franco ajutor pentru armata ungară, împotriva sovieticilor.

Dictatorul e săritor: va trimite un grup expediţionar în Ungaria, intervenţie care va schimba cursul istoriei. O “Brigada internacional” franchistă.

N-are însă avioane, iar americanii au, dar nu dau. Cu cele spaniole trebuie multe escale; America nu aprobă aceste escale, iar pe teritoriile elveţian şi austriac ele nu pot avea loc, ţările fiind neutre. Ambasadorul SUA avertizează Spania să iasă din aventură. Ceea ce Spania franchistă şi face imediat.

Aşa că, Austria acceptă revoluţionarii ungari, în retragere din faţa sovieticilor. Viena nu mai e cea din 1848, adversara Revoluţiei maghiare. Nu mai aparţine nici unui bloc, tratat, e doar membră a UE. Cu munţii ei gigantici, între care a fost obligată să se retragă, ridicând, din ruine, o civilizaţie pe care colega Elveţie, aflată dintotdeauna în afara oricărei conflagraţii, poate să o invidieze.  Atunci, în 56, Washingtonul a sacrificat Ungaria, temându-se de un război nuclear, care îi umbla prin cap cretinului de Hruşciov, cel care a bătut cu pantoful în microfonul ONU…

Advertisements