Cetățenia maghiară (completare)

Acte necesare pentru cetățenia maghiară.

Daca dumneavoastra puteti demonstra ca aveti o strabunica nascuta in Transilvania, Banat sau restul Ardealului, pana in 26 iulie 1921, data Trianonului, puteti linistit aplica. Contează mult linia maternă. Este valabil și pentru cei născuți sau căsătoriți în Banatul sârbesc, care a aparținut de Austro- Ungaria. E vorba de documente autentice, eliberate de administrația maghiară, dar sunt valabile și unele copii legalizate, eliberate de noua administrație românească. Originalele sunt rare, este un lucru cunoscut. Așadar, certificate de naștere și/sau de căsătorie. Acestea din urmă trebuie desigur traduse la birourile unor consulate sau reprezentanțe ale comunităților maghiare din orașele mari din Ardeal și Banat, acolo unde există. Vă costă până la o sută de lei. Atașați dosarului  fotografia dumneavoastră tip pașaport, în două exemplare. Se va atașa și un CV pe care, dacă nu cunoașteți maghiara decât la un nivel mediu, puteți ruga să vi-l redacteze o persoană care știe  maghiară, document care nu trebuie decât să aibă dimensiunea unei coli ministeriale, fără amănunte de prisos. Acesta va atesta date despre locul nașterii, școli urmate, serviciu militar, locuri de muncă, stare civilă și mobilul pentru care realizați acest demers. Nu e OK să afirmați că doriți neapărat să vă stabiliți în Ungaria sau să beneficiați de vizite fără viză în America. E suficient să menționați doar faptul că doriți să vi se restituie un drept, moștenit prin însăși originea dumneavoastră. Puteți foarte bine să rămâneți și în România cu cetățenie dublă, asta vă va aduce doar dreptul la vot.  E mai abil să procedați așa pentru a nu induce autorităților maghiare ideea că doriți neapărat un loc de muncă în Ungaria sau o pensie mai mare în forinți. Desigur, toate acestea le puteți obține, dar numai după ce vi se aprobă cetățenia maghiară de care beneficiați de drept prin apartenența la o familie cu descendenți născuți în imperiu. Este un drept și după ce-l obțineți puteți solicita pașaportul maghiar, chiar

Mako

fără a renunța la cel românesc, dreptul la rezidență, care vi se va da când vă veți decide să vă schimbați domiciliul în țara vecină. Ulterior puteți să aplicați și pentru o calculare a pensiei în forinți, ceea ce vă va mări venitul, deci vă va alinia cu nivelul superior celui pe care vi-l oferă România. Ca angajat în țara vecină e de la sine înțeles că veți câștiga dublu față de salariile românești. Iar o casă bine amenajată puteți cumpăra dincolo de graniță foarte avantajos, chiar la jumătate de preț față de casele ce se vând în România.

Advertisements