Helvetizarea

„Ce-i mâna pe ei în luptă?”

Tunurile bubuie, rachetele sunt așteptate, 2% din PIB se va duce pe arme. Dar în contextul actual nu ne amenință nimeni. Decât pensionarii, care golesc bugetul…

După WW1 teritoriile foste imperiale aveau mai multe posibilități de a se constitui în state de tip helvetic.

1. Republica Bănăţeană este proclamată la 31 octombrie 1918. Noua administraţie funcţionează şi sub ocupaţie sârbă, până la instaurarea la Timişoara a administraţiei Regatului Sârb, care desfiinţează, de fapt Republica.

După WW2, la Paris un grup de români propun o alternativă:
2. “MANIFEST pentru Constituirea unei Republici Transilvane. În numele principiilor democratice pentru care Aliaţii au luptat în acest război; în numele unui sentiment de justiţie socială şi internaţională care trebuie să pună pe acelaşi plan Ungaria şi România în privinţa sancţiunilor aplicate de aliaţi; (…) ca urmare a împletirii naţionalităţilor etnice maghiare şi române, nu există nici un motiv de a atribui Transilvania mai curând unuia decât celuilalt dintre antagonişti; (…) libertatea cea mai completă de a hotărî asupra destinelor lor trebuie lăsată locuitorilor (…) istoric, geografic şi social Transilvania reuneşte pe deplin condiţiile juridice ale unui stat independent, viabil şi modern (…) sunt necesare alte soluţii decât trecerea teritoriului de la un stat la altul; (…locuitorii) se înţeleg şi fără intervenţiile şovine ale Ungariei şi României. Membrii Comitetului Director pentru Constituire propun o Republică Transilvania independentă, neutră, după modelul Elveţiei…Cetăţeni ai lumii întregi, vă chemăm să fiţi interesaţi de soluţia…etc. Paris, 1944. Sediul Comitetului, Str. Saulnier 22.”

Pandrea a fost cel care a propus ]ntregului teritoriu al României alternativa unei helvetizări, fără tunuri și tancuri.
3. “Idealul României nu mai poate fi decât un ideal de neutralitate, de scoatere a ţării din angrenajul satanic internaţional (…) Importanţa petrolului în războiul motorizat ne-a pus independenţa în pericol şi ne-a transformat după 1919 în ţară semicolonială, cu aparenţă de neatârnare politică (…) Idealul politic extern ar fi helvetizarea României (…) Nici statele vestice nu ne-ar impune participarea la politica lor complicată şi mapamondică.”  Dar se pare că marile puteri nu au ținut cont de Petre Pandrea, cel din 1947. În schimb cartea sa a fost tradusă în rusă și trimisă la Moscova.

Este meritul Editurii VREMEA tipărirea unor documente cărora chiar că le-a venit …vremea.
Banatul şi Transilvania nu şi-au putut împlini dezideratele helvetizării deoarece au fost considerate componente teritoriale ale unui imperiu înfrânt. Umbra falsei supremaţii, a falsului antantism victorios mereu, majoritar şi îndreptăţit “dintotdeauna pe acest pământ” a planat asupra vestului ţării şi după al doilea război, până germanii şi-au făcut bagajele. Acum probabil că dâmboviţenii se consideră gestionarii geniali ai unui teritoriu, în fine, purificat de străini. Dar sunt, încă sunt, mulţi urmaşi rezultaţi din familiile mixte…Şi prea multe semne de întrebare pentru tinerele generaţii. Mai ales că încep să apară documentele interzise până acum, ţinute în secret, generaţiile viitoare vor să trăiască într-o democraţie. Însă tirajul în care e tipărit adevărul, sau o parte a sa, este foarte redus, circulaţia informaţiei anarhică, aşa că o imensă ignoranţă, echivalentă cu minciuna, va continua să-şi facă mendrele. Dar nu și pe internet…Nimic mai simplu pentru statul de azi, sau pentru un rudiment al său, să ia deciziile care-i convin, fără să mai consulte masa de supuşi care şi aşa este ignorantă şi aşteaptă cu gura căscată să fie manipulată. Nu poate fi vorba de o conştiinţă colectivă, de o voinţă naţională, după cum nu există nici măcar o personalitate cu charismă şi voinţă. Mai mult ca sigur, generaţiile viitoare vor citi litera acestor tratate, pentru care noi acum ne dăm viaţa în necunoştinţă de cauză, din vreo carte gen “Helvetizarea României”, care a fost mai întâi  citită de KGB. Ca soldatul sovietic, care nu ştia că luptă împotriva revoluţiei maghiare sau că de fapt a cotropit Praga…

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s