Obținerea cetățeniei maghiare. Informații complete

Există în țară câteva centre de consiliere. Adica oamenii pot obtine de aici informatii si sunt ajutati la intocmirea dosarului complet care mai apoi este depus la Ambasada Ungariei in Romania ori la consulatele generale de pe teritoriul tarii noastre.

Conditia de baza a obtinerii cetateniei: sa fiti descendent al unei persoane nascute pe teritoriul Ungariei (pe vremea cand acesta cuprindea  Transilvania și Banatul), asta până în 1921, după Trianon. Trebuie să depuneți acte privind linia maternă, certificat de naștere, căsătorie, tot ce aveți. Le veți arăta funcționarului de la consulat sau de la centrul de consiliere și el va decide care act trebuie tradus în maghiară.

Se presupune că aveți cunoștințe elementare de limbă maghiară. Chiar dacă nu puteți susține o conversație fluentă, cunoașterea limbii e necesară. Sunt planificate anumite zile în care un delegat sau consulul în persoană va dori să testeze cunoștințele dumneavoastră de limbă  maghiară. Poate chiar unele aspecte  autobiografice sau cunoștințe istorice. Pentru orice eventualitate e bine de reținut pe de rost o strofă din imnul Ungariei. Melodia este simplă și foarte frumoasă. După aceste teste și predarea dosarului, veți fi anunțat data și locul unde veți presta, împreună cu un grup de solicitanți, jurământul. Apoi veți avea dreptul la un pașaport maghiar și veți fi considerat cetățean al Ungariei. În virtutea acestui fapt, nu uitați că având cetățenie maghiară nu este necesară VIZA PENTRU STATELE UNITE. Nu este indicat să menționați la consulat că scopul dumneavoastră este această VIZĂ.

„Toti cei nascuti in Transilvania, si vorbesc aici de romani, pot depune actele pentru cetatenie. Daca dumneavoastra puteti demonstra ca aveti o strabunica nascuta in Transilvania pana in 26 iulie 1921, puteti linisit aplica. O alta conditie pe care trebuie sa o indepliniti este aceea ca trebuie sa cunoasteti, sa puteti conversa la nivel mediu in maghiara”, spune Vetesi Zoltan, funcționar al unei agenții maghiare din Timișoara, care funcționează în casa pastorului Tokes. „Odata dosarul complet, actele trebuie depuse la Ambasada Ungariei sau la Consulatele Generale ale Ungariei din Romania. Dupa 4-5 luni, prin posta, cei ce au depus vor fi chemati la interviu si ar putea obtine cetatenia.”

Cei care isi depun actele pentru cetatenia maghiara sunt de toate varstele. De la tineri de 18 ani, pana ala batrani trecuti bine de 70 de ani. Multi au un singur gand: sa se mute apoi in tara vecina in speranta unui trai mai bun. În orice caz, cu pensie de România nu se poate trăi în Ungaria, deoarece prețurile la alimente sunt duble, în virtutea faptului că și veniturile maghiarilor sunt duble. Însă pensionarii cu pensie de România pot solicita, după primirea dreptului de rezidență și a pașaportului maghiar, să li se plătească pensia în forinți. Pensia oferită de statul maghiar va fi dublă, și astfel veți putea trăi cu ea și în Ungaria. După informații la fața locului, se pot cumpăra case mult mai ieftine în Ungaria (la Mako, de pildă)  față de cele din România. Case ieftine și uneori înzestrate complet, cu mobilier și încălzire pe gaz.

 

Odata cu obtinerea cetateniei maghiare, oamenii au acces la orice loc de munca, iar daca platesc contributii sociale, beneficiaza si de facilitatile acordate de aceasta tara, medic de familie și tratamente ca în toată Uniunea Europeană.

 

Actele necesare pentru dobandirea cetateniei maghiare

– 3 cereri tip luate de pe siteul http://www.allampolgarsag.gov.hu
– copii legalizate dupa buletin, pasaport, certificat de nastere
– acte care sa dovedeasca ca sunteti descendent al unei persoane nascute pe teritoriul Ungariei.

Succes!

Advertisements