Tratatul de la San Francisco

…Ca dintr-o imensă gură de tun, ieșeau prin strâmtoarea Golden Gate forțele militare expediționare în Războiul Pacificului. De aici sau din San Diego plecau cuirasatele și portavioanele spre conflictul cu Japonia, de aici se aproviziona armata americană, dar și canadienii sau australienii. Statele Unite, luptând pe două fronturi, și-au demonstrat capacitatea unică de a produce, de la an la an sporea industria de război. San Francisco și Oakland ofereau cu mult mai mult spațiu decât Pearl Harbour navelor grele, necesitând adâncimi mari pentru tonajul acestora.
În anii cincizeci Japonia înceta să mai devină o țară sub ocupație. Prin Tratatul de la San Francisco a fost semnată la 8 septembrie 1951 independența imperiului agresor. În prezența delegațiilor țărilor beligerante, actul s-a produs la WAR MEMORIAL OPERA HOUSE, marcând începutul „Sistemului San Francisco”, termen introdus de istoricul John W. Dower. Spre deosebire de americani, sovieticii aveau cu totul alte păreri. Andrei Gromîko, prezent și el la San Francisco pentru a băga bețe-n roate, susținea că Tratatul nu dă garanții că militarismul japonez nu va reînvia. Japonezii nu au atacat URSS, ci America și iată că aici, pe țărmul Pacificului s-a creat o coaliție a Statelor Unite și Japoniei împotriva punctelor de vedere sovietice. John Foster Dulles a stabilit statutul Taiwanului cu același prilej.
Japonezi există în număr mare, nu numai în Hawaii, ci și în în San Francisco și arealul golfului. Angajați în fabricile de IT sau în restaurantele specifice. Și ceea ce sare în ochi mai întâi este numărul mare de mașini japoneze, am apreciat că ar fi cam 40% din totalul vehicolelor de pe autostrăzi. Sunt alte vremuri. Nu mi se pare deloc nefiresc ca țărmul asiat al Pacificului și California rasele odinioară adverse să conviețuiască pașnic, folosindu-și inteligențele în folosul întregii omeniri.
În timpul războaielor din Coreea și Vietnam, San Francisco, Oakland și toată Bay Area și-au menținut rolul de bază militară. După terminarea războului rece, uriașele clădiri ale hangarelor, cazărmilorși altor baze militare, risipite peste tot, au devenit pustii, agresate de vegetație. Adevărate parcuri, spațiile s-au umplut de sălbăticiuni, căprioare, iepuri, gâște canadiene. Bicicliștii prefer aceste locuri pe care nu circulă mașini. După două secole în care spanioli, mexicani, britanici și americani au tot construit forturi și obiective strategice, arealul San Francisco și-a regăsit liniștea. Asta nu înseamnă că mai ales în Sudul Califoniei militarii n-ar avea la ora asta suficiente baze aeriene și maritime pentru a veghea asupra Pacificului. Statele Unite au testat cu succes interceptarea unei rachete balistice intercontinentale, transmitand astfel un mesaj Coreei de Nord care cauta sa se doteze cu aceasta arma nucleara cu raza lunga de actiune cu scopul de a atinge continentul american. Acest sistem de interceptare “este vital apararii tarii noastre, iar acest test demonstreaza ca avem un mijloc de disuasiune eficient si credibil impotriva unei amenintari foarte reale”, si-a exprimat satisfactia viceamiralul Jim Syring, directorul agentiei americane insarcinate cu lupta antiracheta, Missile Defense Agency (MDA), citat intr-un comunicat. O racheta trasa de la baza Vandenberg apartinand Fortelor aeriene (US Air Force), in California, “a interceptat cu succes o racheta balistica intercontinentala tinta”, fara focos nuclear, intrucat a fost vorba despre un test, lansata de la Reagan Test Site, pe Insulele Marshall, la Oceanul Pacific, potrivit MDA.
Este pentru prima oara cand armata americana reuseste acest test asupra unei rachete intercontinentale. Un test precedent a esuat, știre primită cu o oarecare îngrijorare de opinia publică din SUA.
Un purtator de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis, a declarat marti ca acest test nu a fost efectuat ca raspuns la recentele teste ale Coreei de Nord, ci ca “in mod general, Coreea de Nord este unul dintre motivele pentru care avem aceasta capacitate”.
“Ei continua sa faca teste si sa foloseasca un discurs periculos, care sugereaza ca ar putea sa loveasca teritoriul american”, a amintit reprezentantul Departamentului american al Apararii.

Advertisements