Ne trebuie absolut războiul ca să ne vindece de marele putregai în care se află ţara”, spunea în 1916 nu altcineva decât Ferdinand, regele întregitor. Veșnicul putregai, în formă continuată pe Dâmbovița. Regele instiga la război, așadar, nu pentru întregire, nu pentru idealuri înalte, nici măcar pentru anexarea Transilvaniei, ci pentru vindecarea păcatelor unor clase sociale de corupție. Regele Ferdinand simțea nevoia unei catastrofe pentru țărișoara lui, în care să dispară umbrele ciumei, în care să fie distrus răul, care altminteri nu putea să mai fie stăpânit. Oare mereu și mereu are nevoie România de câte o catastrofă pentru ca răul să fie pedepsit? Este nevoie de sacrificarea unor vieți pentru ca să se tragă un semnal de alarmă?

Valeriu Branişte, ziarist ardelean, naturalizat în Banat îşi permitea să afirme ceva mai devreme că răscoala din 1907 din România vecină n-ar fi fost un măcel, ci o necesară “slobozire de sânge” întru purificarea naţiei. Ni se par toate acesea acum chestii grave, afirmaţii aberante, dar într-un timp aşa se gândea şi nu e de mirare când conducătorii foloseau pretexte externe, dacă nu provocau interior sângerarea, trebuind să corijeze neputinţa administraţiei proaste şi corupte.

Găsesc undeva: “Nici un război nu ar fi în stare să soluţioneze problema naţionalităţilor, lucru posibil prin cultură, democraţie, dreptate socială şi…supraproducţie”. De unde atâta SUPRAPRODUCȚIE?

ACTUALA CRIZĂ POLITICO-ECONOMICĂ A FOST DECLANȘATĂ DE DRAGNEA TOCMAI  ÎN PREAJMA LUI 1 IULIE, CEL MAI BUN PRETEXT CA PUNCTUL DE PENSIE SĂ NU FIE MAJORAT. NU SUNT BANI.

Advertisements