Epava fotogenică de la Capitola (Aptos) – California, “SS PALO ALTO”, distrusă de furtunile din acest an

„SS PALO ALTO” fotografiat în 2010, înainte de a fi distrus complet de furtunile din 2017
„SS PALO ALTO” fotografiat  de mine în 2010, înainte de a fi distrus complet de furtunile din 2017

cropped-02007.jpg

018026

017

În  orășelul Capitola  (Aptos) din San Francisco Bay Area, golful Monterey  se găsește, ancorată pe veci, la capătul unui wharf ce intră în ocean, epava lui SS PALO ALTO, relicvă a Primului Război Mondial și prima navă de din beton armat din lume.  Turiştii  filmează pescăruşi obraznici, care-ţi fură hotdogul din mână şi pelicani pasivi, postaţi pe epavă parcă pentru a o păzi.  Cargobotul istoric, a fost construit  în docurile din golful San Francisco, la Oakland şi destinat transportului de petrol. Însă „The Old Cement Ship”, denumit   după orașul omonim din Bay Area, Palo Alto a fost lansat abia în 1919, după terminarea războiului. A stat la ancoră în golf vreo zece ani, după care, nişte investitori în industria de turism l-au adus, de-alungul coastei, în golful Monterey, în dreptul orăşelului Capitola, lângă Santa Cruz, unde a fost destinat industriei estivale de enterteinment şi legat de ţărm printr-o platformă pe piloni. O furtună însă a rupt nava în două, desăvârşind falimentul patronilor, atinşi de criza mondială din 1929. De atunci păsările păzesc putrefianta navă, parcă dorind ca prin bătaia aripilor să o păstreze la suprafaţă. Oh, dar păsările…

Aceste locuri au fost frecventate de celebrul regizor Alfred Hitchcock, care tocmai devenise cetăţean american şi-şi cumpărase un ranch unde se mai retrăgea după obositoarele filmări de la Hollywood. Filmul-horror PĂSĂRILE  nu e axat doar pe un roman, ci mai ales pe un eveniment real, petrecut în 1963. Milioane de păsări, ce s-au hrănit cu nişte alge roşii, poluate, conţinând dioxină, dătătoare de furie, s-au năpustit peste Capitola, atacând oameni, spărgând geamuri, intrând în case. Prin radio s-a anunţat starea de urgenţă, orăşelul a fost părăsit şi mulţi au crezut că a venit sfârşitul lumii. După două zile fenomenul s-a stins. Hitchkok s-a documentat din ziarele din Santa Cruz, păsările au fost filmate mai ales aici, cu efecte speciale realizate ulterior în studiourile DISNEY. Operatorii au lucrat și într-o locaţie mai puţin frecventată de turişti, Bodega Bay, la nord de San Francisco. (Articol scris pentru volumul meu HOTEL CALIFORNIA, apărut în 2013)

————————————————————————————————————-și ianuarie 2017———————————————————–

c24syqrviaa2w0a

by Sergio Quintana, Monday, January 23,

Epava - ruptă de furtunile din acest an
Epava – ruptă de furtunile din acest an (foto „abc7NEWS)

APTOS, Calif. (KGO) —

A 98-year-old ship is now in three pieces in the surf of Aptos. The landmark cement ship was deliberately sunk in 1930 and now the storms of 2017 may have done it in for good.

RELATED: Stormy surf breaks up SS Palo Alto cement ship in Aptos

It’s a favorite spot for visitors. “What happened on Saturday when the reverse third of the ship got completely uprooted and turned over, that’s what really marked the end of an era,”

 

Advertisements