Patriarhatul și „Dollar” Trump

Începutul de secol XXI s-a făcut remarcat prin aproape o criză de personalități politice marcante, situația fiind globală. Trenează șirul problemelor esențiale nerezolvate. Europa a devenit prelungirea unui teatru de război religios-politic care nu-i aparține, înfruntarea șiiților cu sunniții, și lovituri de lance ale terorismului islamic. În Franța parcă se perpetuează o fragilitate statală, moștenire din WW1 și WW2, pusă parțial pe seama sechelelor post-imperiale. O Germanie depersonalizată de războaie și obligată să joace după criteriile Aliaților, se adaugă uneia a toleranței față de imigranți, sub cancelariatul unei doamne. Reacția egoismului britanic a venit și ca o consecință la situația Europei, dar și dintr-o malformație congenitală pe care aș numi-o „ complexe de insularitate ”, care a făcut mult rău omenirii în timp. Insula-corabie s-ar putea scufunda sub greutatea imigrației, or Germania e continentală, rezistă…
Apoi, democrații, care au pus SUA la dispoziția trusturilor asiate.
Ion Cristoiu observă pe blogul său că „presa noastră, pro Hillary Clinton, din prostie sau din ordin (agentura SRI) s-a năpustit asupra celor care l-au votat pe Donald Trump tratîndu-i de idioţi, de analfabeţi, de pitecantropi. Noul președinte al Americii, cel care va influența și destinul românesc de acum încolo, e prezentat mai departe, tot din prostie sau la ordin, ca un clovn, ca un nebun, ca un maimuțoi votat de maimuțoii americani…
Colegul și prietenul meu din Radioteleviziunea timișoreană, devenit profesor la Bremen, Viorel Roman, deschide o adevărată cutie a pandorei pe subiectul reinstaurării patriarhatului la alegerea lui Trump, în dauna feminismului. (Chiar în vremuri mai de demult circula o vorbă românească: când lucrurile nu merg prea bine, sunt puse femei în posturi-cheie, pentru a da vina pe cineva pentru situațiile dificile). „Establishment-ul, plutocratia voia să impună cu orice preț, cu o presa agresiva, mincinoasă, după un om de culoare, o femeie. Dar fondatorii America, heterosexualii albi, 2/3 din bărbați și peste 50% femei, ale caror expectativă de viață e în scădere, s-au opus. Anglia nu vrea să renunțe la granițe și tratate, care forțează o invazie afro-asiatică islamică, idolatră în UE… Pentru a frâna renașterea Europei Centrale, Germaniei, ocupanții anglo-saxoni au impus în cadrul reeducării, ideologia după care femeia, handicapatul, lesbiana, homosexualul, omul de culoare, imigrantul etc. trebuie favorizați. Asa a apărut matriarhatul d-nei cancelar Angela Merkel. Cu Trump’s movement, marginalizații matriarhatului nu se vor mai bucura de privilegii.”

Alte opinii susțin că feminismul a pierdut în alegerile din din SUA. Feministele vedeau in Hillary candidatul perfect care le intruchipa ideologia, scopul suprem fiind Casa Albă. Femei influente au ajuns în vârf, Indira Ghandi, Margaret Thatcher, Theresa May, Angela Merkel, ele fiind însă tradiționaliste și conservatoare privind valorile și familia.
Oportunitatea unică pentru feministele din SUA, Hillary Clinton, a eșuat. 52% dintre femeile americane l-au votat pe Trump.
Un motiv a fost, evident, propunerea democraților ca unii lideri de campanie să fie musulmani, nu creștini. Și apoi, femeile au văzut în ea ceva dubios, care pe față spunea una și pe internet alta.
New York Times a publicat articole mari privind subiectul. „ The Dream – and the Myth – of the ‘Women’s Vote’ ”, reproduce declarația unei femei care l-a votat pe Trump: „I think it’s a disgrace to have Clinton as our first woman president. She does not represent women at all – or me, as a woman, at all”. Nu mai trebuie să traduc…
Alt articol, „Why did College-Educated White Women Vote for Trump„? , aduce în prim-plan femei care nu au fost impresionate de feminismul lui Hillary. Au avut mai multă încredere în el decât în ea, să creeze locuri de muncă pe măsura educației lor.

Alegerea lui Trump a scumpit totul în România. „S-a apreciat dolarul.” Aceasta e o falsă problemă, deobicei în țara asta prețurile se ridică alarmant de mult permanent, când în orice țară normală acestea scad. Motivul scumpirilor, de data aceasta are și o altă motivație decât cea devenită tradiție – deprecierea leului.
Aprecierea dolarului american în fața leului ne scumpește carburanții, dar și cafeaua, mărfuri care se tranzacționează în dolari SUA la nivel global, dar și hainele și gadgeturile electronice, produse îndeosebi în China sau India, și pentru care se folosește în comerțul mondial tot dolarul american ca monedă de schimb.
Alt domn, „expirat” se exprimă: „Noi spunem, azi, că dacă Trump a ieşit preşedinte, jumătate din lume ar trebui să se gândească la altă planetă”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. El a precizat însă că aceasta „e o figură de stil”, pentru că „noi nu mai avem unde să plecăm de aici si poate că noi facem parte din această jumătate de lume care vrem să privim în viitor să întrebăm ce va fi”. (Da, noi nu mai avem unde să plecăm, decât în lumea celor drepți, nu înainte de a trece pe la urne să-i mai lansăm o dată pe feseniștii de la PSD, în frunte cu teleormăneanul drag Dragnea – prim ministru și un președinte prezumptiv, care momentan se încălzește, Victor Viorel Ponta. N.n.). În acest timp babele din piață au scumpit și frunzele de pătrunjel, dând vina pe Trump. Hehe, unde sunt frunzele de odinioară?
“Poate ca alegerea lui Trump a marcat o granita de sistem, vorbim de cicluri istorice de 100 de ani, si ne pregatim pentru un alt ciclu de 100 de ani”, a spus Vasilescu, bolnav de un entuziasm cu care i-a contrazis pe cei ce afirmă că, în realitate, România nu stă chiar atât de bine din punct de vedere economic. Așa se spune mai nou despre dezastru. Stăm bine cu asta.
Dolarul trumpamerican a ajuns  la recordul istoric absolut în fața leului. De asemenea, tot în dolari americani se tranzacționează și cafeaua și cacaua, astfel că inclusiv aceste mărfuri pot cunoaște variații de preț, ca și ciocolata, aceasta din urmă fiind realizată din cacao. (Românii ar fi în stare să inventeze și o ciocolată fără cacao, cu un înlocuitor de culoare cacao, n.n.). În fine, și hainele și electronicele, realizate în special în Asia, se vor scumpi din cauza aprecierii dolarului, acestea fiind de regulă comercializate în dolari. ”Pe termen mai lung, însă, această apreciere se va lovi de faptul că Rezervă Federală nu este pregătită pentru creşteri abrupte ale dobânzii-cheie din SUA. Deşi atât economia, cât şi inflaţia din SUA ar putea înregistra un avans peste aşteptări în 2017, abordările monetare ale Rezervei Federale ar trebui să rămână prudente – iar asta ar putea reduce atractivitatea dolarului american. Dar ce legatura are aprecierea semnificativa a dolarului cu viata noastră, a românilor? Căci e o moneda la care nu ne raportam in mod obisnuit, nu-i asa? Chiriile sunt in euro, casele se vând în euro, unii primesc salarii in euro, abonamentele la telefonie sunt tot in euro. Deci unde e dolarul in toate astea? Ei bine, experții moldo-valachi răspund simplu: „moneda americană nu ne influenteaza direct, ci indirect.” Bravo.
Educația îndelungată care pretinde în SUA renunțarea la exprimările și atitudinile vag rasiste, se va menține în continuare. Este totuși o oarecare revenire la demnitate a rasei albe, foarte ades discriminată, pur și simplu, pusă la punct prin sancțiuni diverse.  Filmele în care albii sunt infractori și doar polițiștii negri făceau dreptate, sau joacă rol de președinți, încă mai abundă. Probabil Hollywoodul va face corecția

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s