Leland Stanford-Junior University

Poarta infernului de Rodin la Stanford University (Foto ELBureriu)
Poarta infernului de Rodin
STANFORD UNIVERSITY
PHOTO L. E. BURERIU

036
La cam un ceas distanță de centrul metropolei San Francisco, în Palo Alto County, cu acces pe podul Dumbarton se află Universitatea privată Leland Stanford Junior University, centru  al regiunii Silicon Valley, a doua universitate din lume. Ea a fost construită în 1876. Senatorul și guvernatorul statului avea să spună, COPIII CALIFORNIEI SUNT COPIII NOȘTRI. 6700 de studenți trăiesc într-unul din cale mai mari campusuri din lume. Stanford U. a dat lumii 59 laureați ai premiului Nobel. Valoarea economică a sistemelor Google, Hewlett-Packard, Microsystems, Yohoo etc. este pe locul 10 în lume.

Clădirile universității au fost afectate de cutremurul din 1906 și de cel din 1989, Loma Prieta. Cea mai nouă aripă a instituției este cea dedicată artelor plastice. Pe spații întinse stau în aer liber statui de Rodin. Mii de biciclete sunt folosite pentru deplasări în parcul campusului de studenți și profesori.

Pe o mare întindere în jur s-a impus din start o prohibiție antialcoolică, localnicii denumind orașul universitar „Temperance Town”. Oricum, în întreg arealul golfului se consumă cel mai puțin alcool din lume și nu se fumează aproape deloc. Pe lângă campusul universitar s-a mai construit și un Professorville, pentru a nu impune naveta cadrelor didactice.

Advertisements