Lovitura lui Trump

Charles M. Russell, 1917, LA DUEL – BUFFALO BILL, ulei.

Începutul de secol XXI s-a făcut remarcat prin aproape o criză de personalități politice marcante, situația fiind globală. Trenează șirul problemelor esențiale nerezolvate. Europa a devenit prelungirea unui teatru de război religios-politic care nu-i aparține, înfruntarea șiiților cu sunniții, și lovituri de lance ale terorismului islamic. În Franța parcă se perpetuează o fragilitate statală, moștenire din WW1 și WW2, pusă parțial pe seama sechelelor post-imperiale. Macron nu va fi tipul de președinte puternic, deageaba strânge mâini cu ușa. O Germanie depersonalizată de războaie și obligată să joace după criteriile Aliaților, se adaugă uneia a toleranței față de imigranți, sub cancelariatul unei doamne. Probabil pe ducă. Reacția egoismului britanic a venit și ca o consecință la situația Europei, dar și dintr-o malformație congenitală pe care aș numi-o „ complexe de insularitate ”, care a făcut mult rău omenirii în timp. Insula-corabie s-ar putea scufunda sub greutatea imigrației, or Germania e continentală, rezistă…
Apoi, democrații, care au pus SUA la dispoziția trusturilor asiate.
O să-mi atrag dușmani, dar singura personalitate la vârf europeană este premierul maghiar Orban Viktor, în țara trunchiată sângeros după căderea imperiului. (Românii s-au arătat ofensați că diplomații maghiari n-au închinat o șampanie de 1 Decembrie, n-au arborat o opincă (legendă falsă) pe Parlament și ar trebui să facem din când în când o trimitere la naționalistul Iorga care a spus: “Ca unii care avem în inimile noastre cultul omeniei, din suflet compătimim pe unguri, ale căror calități de rasă suntem în stare a le prețui, pentru cumplita nenorocire… Și, oricât ar fi fost de firesc ca la București să se facă demonstrație pentru triumful final al oștirii noastre, n-a stat în intenția noastră să ofensăm suferința (și să-i excludem) de la orice colaborație folositoare”.1919)
Demnitarul maghiar are preocupări serioase în privința unității națiunii sale (în România așa ceva nu mai există), din care o mare parte se regăsește răspândită în țările din jur. Atitudinea sa a anticipat fenomenul „Trump”. (Cu toate acestea, Ungaria nu e un Eldorado, gata să primească imigranți; o vizită recentă în fabulosul odinioară orășel Mako m-a pus în fața unei realități dramatice din țara vecină în care se produce constant depopularea și falimentul unor firme private.)

Colegul și prietenul meu din Radioteleviziunea timișoreană, devenit profesor la Bremen, Viorel Roman, deschide  subiectul reinstaurării patriarhatului la alegerea lui Trump, în dauna feminismului. (Chiar în vremuri mai de demult circula o vorbă românească: când lucrurile nu merg prea bine, sunt puse femei în posturi-cheie, pentru a da vina pe cineva pentru situațiile dificile). „Establishment-ul, plutocratia voia să impună cu orice preț, cu o presa agresiva, mincinoasă, după un om de culoare, o femeie. Dar fondatorii America, heterosexualii albi, 2/3 din bărbați și peste 50% femei, ale caror expectativă de viață e în scădere, s-au opus. Anglia nu vrea să renunțe la granițe și tratate, care forțează o invazie afro-asiatică islamică, idolatră în UE… Pentru a frâna renașterea Europei Centrale, Germaniei, ocupanții anglo-saxoni au impus în cadrul reeducării, ideologia după care femeia, handicapatul, lesbiana, homosexualul, omul de culoare, imigrantul etc. trebuie favorizați. Asa a apărut matriarhatul d-nei cancelar Angela Merkel. Cu Trump’s movement, marginalizații matriarhatului nu se vor mai bucura de privilegii.”
Feminismul a pierdut în lume, nu numai în SUA. Pasivitatea în luarea deciziilor, lipsa forței de contracarare a teroarei și exterminărilor s-au terminat prin lovitura lui Trump. Fostul consilier prezidențial Fota are dreptate că nu trebuie să comparăm SUA cu Rusia, această fiară decăzută și fără dinți.
New York Times a publicat articole mari privind subiectul. „ The Dream – and the Myth – of the ‘Women’s Vote’ ”, reproduce declarația unei femei care l-a votat pe Trump: „I think it’s a disgrace to have Clinton as our first woman president. She does not represent women at all – or me, as a woman, at all”. Nu mai trebuie să traduc…
Alt articol, „Why did College-Educated White Women Vote for Trump„? , aduce în prim-plan femei care nu au fost impresionate de feminismul lui Hillary. Au avut mai multă încredere în el decât în ea, să creeze locuri de muncă pe măsura educației lor. V-o închipuiți pe Hillary dând ordin să fie bombardată Siria?
Feminismul s-a dezvoltat în timpul celor două războaie mondiale. Premierul britanic Lloyd George spunea în 1915 că „Fără femei, nu va exista o victorie!”” Germanii și aliații lor și-au păstrat, cu sacrificii mari, soțiile pe lângă casă, îngrijind copiii. Au avut numai de pierdut, deoarece toți ceilalți Aliați și-au pus femeile la lucru, în fabrici și pe front. În schimb, după terminarea celui de al doilea război mondial germanii nu au emigrat din țara lor. Femeile germane au avut de înlăturat ruinele. În mare parte ele au reconstruit Germania. Dar misiunea lor s-a încheiat aici.

Alt domn, „expirat”, probabil efeminat, se exprimă: „Noi spunem, azi, că dacă Trump a ieşit preşedinte, jumătate din lume ar trebui să se gândească la altă planetă”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. El a precizat însă că aceasta „e o figură de stil”, pentru că „noi nu mai avem unde să plecăm de aici si poate că noi facem parte din această jumătate de lume care vrem să privim în viitor să întrebăm ce va fi”. (Da, noi nu mai avem unde să plecăm, decât în lumea celor drepți, nu înainte de a trece pe la urne să-i mai lansăm o dată pe feseniștii de la PSD, în frunte cu teleormăneanul drag Dragnea, președinte prezumptiv, care momentan se încălzește.
“Poate ca alegerea lui Trump a marcat o granita de sistem, vorbim de cicluri istorice de 100 de ani, si ne pregatim pentru un alt ciclu de 100 de ani”, a spus Vasilescu, bolnav de un entuziasm cu care i-a contrazis pe cei ce afirmă că, în realitate, România nu stă chiar atât de bine din punct de vedere economic. Așa se spune mai nou despre dezastru. Stăm bine cu asta.
Dolarul trumpamerican a ajuns la recordul istoric absolut. Dar ce legatura are aprecierea semnificativa a dolarului cu viata noastră, a românilor? Căci e o moneda la care nu ne raportam in mod obisnuit, nu-i asa? Chiriile sunt in euro, casele se vând în euro, unii primesc salarii in euro, abonamentele la telefonie sunt tot in euro. Deci unde e dolarul in toate astea? Ei bine, experții moldo-valachi răspund simplu: „moneda americană nu ne influenteaza direct, ci indirect.” Bravo.
Donald Trump l-a invitat pe presedintele chinez în timp ce trimitea un portavion pentru deștepții din Coreea de Nord.
“Daca as fi cetatean american, atunci da, as vota pentru Trump”, a declarat președintele ceh Zeman . Purtatorul de cuvant al guvernului ceh a afirmat ca Trump a acceptat la rândul sau invitatia de a vizita Republica Ceha. După discursul la Praga, ținut de Obama, plin de vorbe umflate, feminine, ar fi interesant un discurs bărbătesc al lui Trump, în decorul mirific din Stare Mesto.
Milos Zeman, care se afla la putere din 2013, este cunoscut pentru comentariile sale anti-islamice si criticile sale dure la adresa politicii portilor deschise pentru refugiati a cancelarului Angela Merkel. El este de asemenea vazut ca un aliat al Rusiei. Probabil nu-și mai amintește pitoreasca descindere a militarilor sovieto-asiatici de pe tancurile care au pus pe butuci „primăvara” pragheză din `68. Așa-i cu generația asta tânără de demnitari, încă n-au apucat să învețe istorie…

Advertisements