Oakland


Unul dintre orașele mai mari ale San Francisco Bay Area, situat în jurisdicția (county) Alameda a fost și giganticul port civil/militar, unul din care plecau navele în războiul Pacificului. La el se ajunge intrând din Oceanul mereu zbuciumat, prin strâmtoarea Golden Gate, în apele liniștite ale golfului interior. Vorbesc de port pentru că m-a impresionat cel mai mult. Ape adânci, canale, deschidere prin lagune ample spre confluența cu fluviile Sacramento și St. Joachin, prima făcând legătura cu capitala Californiei, ape și iar ape care permit o navigație fără înghesuiala din porturile care se consideră în mod fals a fi cele mai mari din lume. Port de containere, Oakland. Cât vezi cu ochii, o suprafață de containere dispuse disciplinat, așteptându-și rândul. Din elicopterul turistic sau din avion SFBA este practic nesfârșită. Ce-i drept e că aici cele o sută de orașe sunt sparte de întinderile de apă. Orașul are, după un obicei frecvent în SUA, un centru comercial/financiar, Down Town, cu frumoase clădiri înalte, un aeroport internațional, al doilea după SFO.

În orice caz deține o prioritate, nu știu dacă mondială, dar ceva în genul ăsta. Cele mai diverse etnii vorbesc aici în 15o de limbi. Metroul trece pe sub oraș, intră sub golf, către San Francisco, aflat vizavi, dincolo de ape. Aici este și capul podului cu două niveluri, reconstruitul Bay Bridge. Podul se sprijină, pe la mijloc, de insula Yerba Buena, prevăzută cu un tunel interesant și intră în Down Town-ul San Francisco.
Din cele o sută de orașe ale SFBA, San Jose are cea mai mare suprafață, extinderea aglomerațiilor locuite fiind restricționată, ca și înălțimea clădirilor din centru. Spații generoase există între fabricile zonei supranumită Silicon Valley și cartierele localnicilor. Al doilea oraș este San Francisco, densitatea clădirilor de aici depășind orice imaginație. Al treilea oraș, Oakland, completează spectrul profilurilor celorlalte zone din Bay Area. General Motors a construit aici o fabrică Chevrolet. Oakland este terminalul căii ferate transcontinentale, aici este al doilea aeroport internaționa din SFBA. Treasure Island, o insulă artificială a fost, până în vremea războiului rece o importantă bază militară.
Mi-a atras atenția la Oakland o stradă purtând numele lui Jack London. În anii de studiu aflasem că prozatorul s-a născut în…Statele Unite. De parcă Statele ar fi o țărișoară din Balcani. John Griffith Chaney, care și-a luat ca nume de autor London, s-a născut exact în San Francisco, California! Casa natală a ars în incendiul de după megaseismul din 1906. Familia s-a mutat la Oakland, unde au plecat in corpore localnici din San Francisco, acolo părând a fi o locație mai puțin sensibilă la cutremure. Lucru fals, căci a venit, în 1989 LOMA PRIETA, un 7,1 pe Richter, San Andreas cățărându-se din nou pe placa tectonică nord-americană. Cu epicentrul într-o pădure lângă Santa Cruz, Loma Prieta a fost seismul întregului San Francisco Bay Area. Denumit atât de sonor și chiar frumos, seismul a produs 63 de morți, distrugeri în toate orașele și prăbușirea unor autostrăzi suspendate și a unui tronson al importantului pod Oakland-San Francisco.

THE SEA WOLF este o carte dedicată Bay Area de către London, care a urmat un High Scool la Oakland și UC University din Berkeley, o foarte prețuită universitate. Apropos de universități celebre, la Stanford au fost studiate anumite fenomene ce pot apărea înaintea unui seism. E vorba de perturbări ale undelor radio și o luminozitate bruscă a cerului.
În trecut în regiunea Oakland erau triburile amerindiene Ohlone. Apoi au venit spaniolii, în frunte cu Luis Maria Peralta for his Rancho San Antonio. A venit gripa spaniolă după primul război mondial. Valuri de emigranți mexicani, dar mai ales afro-americani au ocupat Oaklandul și orașele din jur, Alameda, San Leandro, Berkeley, Hayward, Castro Valley, Fremont, Concord, Orinda, Lafayette, Pleasanton Hill, Walnut Creek, Emeryville, Piedmont…Oakland este unul din cele mai vizitate orașe din Statele Unite. Cu o criminalitate pe măsură, pe locul trei după New York și San Francisco. Droguri și arme…
O clădire superbă din Oakland este aceea a teatrului Fox, refăcută timp de aproape patru decenii, amănunțit, reconstituindu-se stilul inițial. Fox a fost distrus de Loma Prieta. În cartierul vechi al orașului s-a reconstruit și emblematicul turn Tribune Tower. Este recunoscută pe plan mondial activitatea trupei locale de balet. Și tot aici s-a inventat stilul FUNK al muzicii pop-rock.
Charles Lindberg, celebrul pilot care a traversat Atlanticul singur, într-un zbor de o zi și jumătate, a aterizat la Oakland. Aici se puneau bazele aeroportului și se inaugurau zborurile spre Hawaii.
În 1991 a avut loc la Oakland cea mai mare furtună de foc cunoscută pe teritoriul SUA, cu pagube uriașe. Dar pacă mai violente mi se par evenimentele interumane de aici. În 2009 un civil neînarmat a fost împușcat, probabil din greșeală de un polițist, în metrou. Au urmat demonstrații, bătălii stradale, a reînviat rasismul. (Mulți dintre polițiști sunt afro-americani aici). Tot în acest an au fost uciși doi polițiști. Orașul are și faima activismului politic, mult mai mult decât San Francisco. În anul 2010 au avut loc acțiunile mulțimii care au inițiat „Occupy” Oakland, după modelul newyorkez din Wall Street, îndreptate împotriva inegalității social-economice și crizei. Carele de reportaj au umplut străzile, unde mulțimea a construit un oraș în miniatură, din corturi rotunde. Printr-o acțiune de o brutalitate rară, poliția i-a destructurat. Protestatarii au revenit, au închis portul blocându-i activitatea, au vandalizat orașul, continuând conflictele cu poliția.
America trăiește puternic, precum poemele lui Walt Whitman, nu bâjbâie căutându-și identitatea…

(Din volumul „Hotel California”)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s