La furat cu Ion Creangă


Nu pune nimeni la îndoială valoarea scrierilor învăţătorului moldav; ba suntem chiar tentaţi să fim de acord că banii publici, tocaţi abuziv, dar cu acte în regulă sunt doar o risipă de ordin moral şi asta doar într-o criză…Totuşi, cam devreme cei mai tineri nativi ai României învaţă în bibliografia şcolară cum se poate petrece copilăria, într-o veselie hoaţă, la furatul cel dulce, care, dacă nu aduce satisfacţii intelectuale, ne apropie de pitorescul haiducismului autohton. Hai, copii, la furat cu bătrânul meşter Ion Creangă, care vă introduce, prin ale sale Amintiri din copilărie direct într-o Europă de periferie, de unde furnizăm cadre calificate. Dar de la cireşe, la bancomate e o distanţă, hă-hă, mică.
Sigur, au fost şi plecarea la învăţătură la Socola, luarea cu arcanul la oaste a lui bădiţa Vasile, cu statul pe calul bălan şi caprele Irinucăi. Dar mult mai zemoase sunt acele fragmente, deloc lipsite de spirit moralizator, în care aproape că se incită la furat; aşa ar fi secvenţele „La cireşe” (cum să pui mâna pe fructele altuia), „Pupăza din tei” (mai grav, cum să furi spre valorificare o proprietate a naturii); până şi în „La scăldat”, copilul e pedepsit de propria mamă, care îi FURĂ acestuia lenjeria intimă. N-aş vrea să generalizez că pe plaiurile moldave astfel se făcea educaţia încă din primii ani de viaţă. Nici nu cerem să fie cenzurată creaţia marelui răspopit. Opiniem însă ca aceste aparent inofensive şi blând-moldave fragmenţele de infracţionism juvenil să nu mai ocupe primul plan al învăţării scrierilor lui Creangă. În anii cei mai fragezi ai formării şi informării. Preferabile ar fi minunatele pagini ale lui Jules Verne din „Doi ani de vacanţă”. Dar aista n-ar mai fi scriitor „de-al nostru”. Şi-o operă în care copiii sau adulţii să nu fure nimic, n-ar avea nimic educativ, în spiritul nostru, balcanic.

Advertisements

4 thoughts on “La furat cu Ion Creangă

 1. N-o fi asa grav, pana la urma sunt miliarde care citesc Biblia iar de acolo afla ca patriarhul evreilor, Jacob (numit si Israel) a fost foarte daruit de Dumnezeu pentru ca l-a tras in piept pe taica-sau Isaac ca sa-i uzurpe drpturile de mostenire ale fratelui sau Esau. Iar Biblia abunda de ticalosii care nu numai ca nu sunt pedepsite dar cei ce le fac apar a fi chiar aia mai iubiti de Dumnezeu. Biblia este si mult mai importanta decat Creanga pentru ca e studiata aiurea 12 ani de scoala ..

  Liked by 1 person

  1. Și asta într-un stat care se numește laic. Apoi, mai laic e bietul Creangă.
   Mai interesant e că, după construirea Moscheii de București, se vor pune românașii cu burta pe Coran. No, îl alegem pe Dragnea președinte? Ăla de mănâncă „roșii cu gust de pământ de-al nostru”. Fain. România arată ca o roșie, după votul decembrist. Ce păcat că am lipsit…

   Liked by 1 person

   1. Si la Timisioara au fost moschei si hamam si n-a mai ramas nimic de ele … La Bucuresti deja exista din 1906 o moschee ajunsa monument istoric. Mai exista un complex musulman pe soseaua Fundeni (https://www.google.ro/maps/@44.4454026,26.1660889,3a,75y,282.42h,92.43t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFdSgPLnWqbAlAdlgP14xcA!2e0!7i13312!8i6656), gard in gard cu o hidosenie numita “Catedrala Credintei” ceva cu “biserica universala”… Nu s-a apucat nicin roman sa studieze Coranul pentru ca romanul oricum nu prea mai studiaza in general. Carol I a facut moschee si in Parcul Carol dar mai ales la Constanta, cu prima cupola din beton armat.

    Liked by 1 person

    1. Aia o cunosc și eu. Fără ISIS. Doar cu …ISUS. La Timișoara au ridicat doar turnurile, după 1552, pe bisericile gata zidite de ungurii lui Losonczy. Cât despre „hamamul Băile Neptun” s-a ales Timișoara cu un restaurant. Tot nu se mai spală. În California cine n-are piscină nu face parte din societate.

     Liked by 1 person

Comments are closed.