Documente la sertar


Mitropolitul  Transilvaniei, Vasile Mangra a trimis o circulară despre intrarea României în război împotriva Austro-Ungariei în 1916. Nu mult după emiterea acelui act, ecoul stârnit l-a făcut să se căiască amarnic şi, într-un moment de, se spune, pierdere a discernământului, s-a sinucis aruncându-se pe fereastră. Însă tare mi-e teamă că a fost ajutat de vreun simpatizant al noii turnuri a vremurilor…Iată un fragment din nefericita circulară: “România, căreia fiinţă i-a dat patria noastră, Ungaria şi cu sprijinul monarhiei s-a ridicat s-a legat de monarhia noastră cu contract de credincioşie a călcat făgăduiala de credinţă, a rupt peceţile contractului. Da, ei n-au ascultat porunca sângelui, n-au auzit chemarea fraţilor de o limbă şi un sânge de a ne da mână de ajutor, ca trupele regatului român să lupte împotriva duşmanului comun, care tinde la nimicirea patriei noastre şi la sugrumarea neamului românesc, să lupte în contra Rusiei cotropitoare. Au desconsiderat cele mai vitale interese ale neamului şi sub cuvînt că vin să ne slobozească, vin să ne facă robi muscalilor, vin înfrăţiţi cu hoardele ruseşti, care au jefuit şi au aprins bisericile lui Ştefan cel Mare. Faţă cu noul duşman veţi şti să luptaţi. Înălţatul nostru împărat şi rege, împreună cu luminatul său guvern ungar nu va întârzia a vă răsplăti, asigurând cele trebuincioase dezvoltării etnice, culturale şi economice ale poporului român din patrie”. (Oradea, 5-21 sept. 1916).
Din CONVENŢIA ROMÂNIEI CU ANTANTA, 14 aug. 1916: (Frontiera)”…va trece apoi pe Tisa la nord de Szeged…va coborî pe talvegul Tisei până la confluenţa sa cu Dunărea şi apoi va urma talvegul Dunării până la graniţa actuală a României. România se îndatorează să nu ridice fortificaţii în faţa Belgradului…a îndemniza pe sârbii din regiunea Banatului, care, părăsind proprietăţile lor ar voi să emigreze în timp de doi ani de la încheierea păcii…” Iniţial era prevăzut ca Banatul să rămână întreg. Dar la Paris Torontalul a fost dăruit sârbilor. Frontiera a fost trasată în absenţa autorităţilor române.
DIN DOCUMENTELE CONGRESULUI P.C.R. din 1931 (ţinut la Moscova): “Burghezia şi moşierimea, înfăptuind propriile lor planuri imperialiste şi îndeplinind totodată însărcinarea principalelor puteri din Europa de a crea la Nistru un avanpost împotriva URSS, au cucerit Basarabia, Bucovina, Dobrogea şi supun unei asupriri naţionale nemaipomenite şi unei exploatări semicoloniale cele 8.000.000 de moldoveni, unguri, ruşi, ucraineni, bulgari, nemţi, turci…(prin) mutarea sistematică a întreprinderilor industriale în provinciile româneşti…(România) se sileşte să-şi întărească baza în regiunile ocupate, ducând o politică de colonizare şi românizare. Toată administraţia superioară se găseşte în întregime în mîinile romînilor din Vechiul Regat. Social-fasciştii români încearcă să convingă masele că România de azi a înfăptuit unirea tuturor românilor şi acoperă politica prădalnică a imperialismului românesc în ţinuturile ocupate…” No comment.

Advertisements

9 thoughts on “Documente la sertar

 1. Deci documentul din 1931 e unul despre care sa spunem ca merita a fi luat in discutie? Trebuie s ainghitim teoria asta cu social-fascistii care asupresc masele? In 1931 se mai vorbeste despre “cucerirea” Dobrogei ca fiind un avanpost impotriva URSS, alaturi de celelalte teritorii pe care sovieticii le considerau ale lor?
  Trecand peste asta, eu as vrea sa stiu din toata acea miscare sistematica de mutare a industriilor in Romania macar un singur exemplu concret. Exemplele sovietice de transfer le stim, astea romanesti nu prea au fost popularizate pana acum.

  Liked by 1 person

 2. Merită, căci e un document al P.C.ROMÂN. Cât despre mutarea industriilor, ce ironie, ea are loc și azi. Îți dau câteva exemple de fabrici mutate din Timișoara la București? Și nu-s numai din Timișoara. E drept, centralismul nu e neapărat extremism, dar EXTREM de profitabil pentru Est. Iar tinerii știu că parizienii au un turn din oțel din…România-Reșița, dar nu știu că România nici nu exista când la Recshitz era industrie. Iar berea Neumarkt, (nemțească?) nu se mai face la Târgu-Mureș, ci la groapa Glina. Ca și alte beri cu nume nemțesc. Să le bea Iohannis.

  Liked by 1 person

 3. Mutearea unei marci versus mutarea unei industrii … Pana la urma “mutarea” este decizia unei multinationale nu a administratiei romanesti. Nu stiu sa se fi mutat ceva de la Resita. Dupa 1918 industria a ramas la Resita si a furnizat locomotive si material de constructii in toata tara pana au falimentat-o niste nemernici dupa ’90. Care sunt fabricile de la Timisoara mutate la Bucuresti !? Cand si din a cui decizie?

  Liked by 1 person

 4. PS: am mari dubii in legatura cu etnia celor din Partidul Comunist din 1931 … parca nu l-as numi chiar “roman” din cauza asta. De altfel se si chema partidul comunist DIN Romania. Niste cozi de topor sovietice care erau pe buna dreptate in vizorul Sigurantei.

  Liked by 1 person

 5. Curat baietii destepti, mai exact niste austrieci din imperiul Iulius Meinl …
  Pe site-ul oficial al companiei actuale istoria incepe acum 120 de ani in text dar in grafic si imagini abia odata cu nationalizarea din 1948 care a creat o companie mare pentru industria dulciurilor. Deci niste hulpavi privati au luat decizia de a muta productia iar hulpavii astia sunt austrieci, pe ei sa-i invinovatim.
  http://kandia-dulce.ro/#istoric/1948
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Julius_Meinl
  http://www.zf.ro/companii/baronul-cafelei-din-austria-cumpara-din-nou-kandia-dar-la-un-pret-de-cinci-ori-mai-mic-6519097
  Alt FALIMENT ce ar trebui mai degraba anchetat, la Fructus:
  https://timpolis.ro/ancheta-in-cazul-fostului-fructus-incheiata-inainte-de-a-fi-inceputa/

  As mai spune si eu de Fabrica de ciorapi distrusa de Kaufland si multe altele. Totusi, niciuna dintre astea nu a fost mutata in perioada interbelica, cu atat mai putin SISTEMATIC asa cum spuneau in 1931 trepadusii comunisti, de toate etniile care-or fi fost ei atunci, ca nu erau exclusiv evrei. Toate au fost speculate dupa revolutie in haosul vidului de reguli, bun simt si capacitate reala a statului de a-si face treaba.

  Liked by 1 person

 6. Este perfect adevărat. Dar înclin să nu cred că doar occidentul e vinovat de ceea ce ni se întâmplă, în absența regulilor și a bunului simț. Dacă austriecii mai recuperează ceva din imperiul austro-ungar, aproape că-i înțeleg. Au fost doar la ei acasă aici, nu sunt doar niște imperialiști…Parcă și România extracarpatică avea niște înțelegeri secrete cu Imperiul, până în 1916, când le-a trădat. Să fie asta pedeapsa lui dumnezeu? Să fiu sincer, mă simt mai bine cu mărfurile străine decât cu roșia lui Dragnea, din care nu voi mușca niciodată, așa cum nici el nu va mușca dintr-o roșie străină. Suntem incompatibili.

  Liked by 1 person

 7. Am uitat să-ți adaug că bunicul meu e născut la Viena și era mare amator de valsuri. 1 inuarie e pentru mine, de 40 de ani, ziua în care-l ascult pe Johann Srauss, în concertul de Anul Nou al Wiener Philharmoniker. Prosit!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s