Viața în era TRUMP

Jazz Festival in San Francisco Bay Area
Jazz Festival  in San Francisco Bay Area, cu toate rasele

Lincoln și republicanii au eradicat sclavia. De atunci însă s-au petrecut unele schimbări. Prinși în dependență față de guvern, afro-americanii rămâneau credincioși partidului Democrat, în care s-au mutat urmașii foștilor proprietari de plantații. Și democrații le dictau cum să voteze, unde să locuiască etc. Le ofereau minimul necesar pentru trai in schimbul voturilor lor, care le asigurau democraților puterea și victoria în campaniile electorale. Acestor democrați nu le-a păsat câtuși de puțin că dependența distruge simțul de responsabilitate, motivația de a munci și de a-și croi un rost în viață… A evada de pe o astfel de plantație democrată e foarte greu. Cei ce o fac primesc imediat eticheta de Uncle Tom (docili, supuși stăpânilor). E interesant faptul că mass media nu consideră că problemele din comunitățile de culoare au ceva de-a face cu democrații. De vină e mereu „rasismul”: polițiști albi care arestează doar tineri de culoare, firme care nu vor să-i angajeze, republicanii care nu sunt de acord cu “affirmative action”, dar care vor mereu să taie din ajutoarele sociale. Există lideri care mai poartă mantaua lui Martin Luther King. Cu care și-au propus să protesteze împotriva lui Trump. Trece și asta.
În orașul Oakland, al lui Jack London, San Francisco Bay Area, au venit mulți imigranți, s-au mutat mai ales afro-americani.  În 2009 un civil neînarmat a fost împușcat, în Oakland, probabil din greșeală de un polițist, în BART/metrou. Au urmat demonstrații, bătălii stradale, a reînviat rasismul. (Mulți dintre polițiști sunt afro-americani aici). Tot în acest an au fost uciși doi polițiști. Orașul are și faima activismului politic, mult mai mult decât San Francisco. În 2010 au avut loc acțiunile mulțimii care a inițiat „Occupy” Oakland, după modelul newyorkez din Wall Street, îndreptate împotriva inegalității social-economice și crizei. Carele de reportaj au umplut străzile, unde mulțimea a construit un oraș în miniatură, din corturi rotunde. Printr-o acțiune de o brutalitate rară, poliția i-a destructurat. Protestatarii au revenit, au închis portul blocându-i activitatea, au vandalizat orașul, continuând conflictele cu poliția. Sunt, probabil aceiași demonstranți „de profesie” pe care i-am văzut după alegerile prezidențiale.
Dar în Statele Unite a fost activat butonul sensibil al rasei albe. Până într-un timp hispanicii au avut ideea ca imnul național, de sorginte engleză (provenind dintr-un cântec de petrecere), să fie tradus și în spaniolă.
Nucleul tare al celor ce l-au votat pe Trump este urmaș al primilor coloniști, care s-au adaptat noilor condiții în care din majoritari sunt amenințați să devină minoritari, în contextul conviețuirii atâtor rase și neamuri, obiceiuri și tabieturi. După o tragică experiență, poate una din cele mai cumplite din istoria omenirii, factorul coercitiv, legislativ a impus noua conduită în relațiile interumane. Dar și bunul simț, care nu trebuie ignorat… Pe coasta Pacificului, unde a venit Asia, nu se aude nici cel mai mic comentariu rasist, pentru că în California politica democrată e strâns legată de importul forței de muncă ieftină.  Știu doar atât că în Europa, deci și în țara noastră circulă adesea nestingherită xenofobia, fără să fie ținută în frâu ca în State. Un reporter de la San Francisco Chronicle scrisese un articol despre parlamentarii europeni, minunându-se că într-un asemenea forum s-au adunat și membri ai unor partide extremiste, între care România dar și UK. Autoritățile americane nu ar admite niciodată tot soiul de etichetări, care fac deliciul naționalist, încă foarte la modă într-o Europă sancționată în două războaie mondiale de intervenția trupelor expediționare americane.
San Francisco are onoarea de a include cel mai mare China Town din lume, adică mai mare decât cel din New York. Inițial, încă dinainte de Gold Rush expansiunea coloniștilor europeni spre Vest viza comerțul cu China. Au venit chinezii și au fost folosiți ca forță de lucru la construirea căilor ferate. Și n-au mai plecat acasă.
Un tronson nou al podului de peste Golf, Bay Bridge s-a terminat, cu oțel chinezesc, mai ieftin, în care unii americani nu prea au încredere…Până la urmă podul s-a terminat și se spune că este cel mai sigur loc unde poți să te refugiezi în cazul unui seism.
Gardul care separă California de Mexic este, după cum spune președintele ales Donald Trump, găurit ca un cașcaval, cu toate că la Tijuana el coboară pe o bună porțiune chiar și în Ocean. Pe sub frontieră s-au săpat tuneluri, unele chiar foarte perfecționate, cu șine pentru vagonetele ce urmau să transporte tone de droguri către State. Nici autoritățile mexicane nu încurajează încercările conaționalilor lor de a se infiltra spre Golden State. Expulzarea celor trei milioane de imigranți clandestini, promisă de Trump va fi un proces deosebit de dificil. Nu prea poți să știi cine muncește legal și cine nu. Anumite munci, mai „de jos” le fac doar acești veniți din afară.  În România este altfel, în zonele mai acătării venind moldovenii să se angajeze la muncile cele mai ocolite de localnici…
Localitățile cu nume hispanic au rămas, în mare parte așa cum au fost botezate inițial. Yerba Buena este vechea numire a metropolei San Francisco. Acum se numește așa doar insula pe post de pilon care sprijină imensul Bay Bridge. Până nu de mult Concord se numea Todos Santos. Au fost numeroase polemici între albi și hispanici, cei din urmă au cedat însă și coloniștii au propus orașului un nume neutru, care să amintească de „concordie” interetnică, deci împăcare. În această localitate s-a născut celebrul jazzman Dave Brubeck, decedat nu de mult, care a introdus pe WestCoast JAZZUL ALB.  Dintr-un accentuat spirit identitar, Brubeck și Band-ul său au definit un nou stil, inconfundabil cu acelea ale afro-americanilor sau sudamericanilor. Se întâmplă la fel și în domeniul muzicii din counter-culture în care identitatea rasei albe se afirmă printr-un pop-rock ușor deosebit. Dar group-urile albilor se lasă ușor penetrate de un muzician session deosebit, indiferent de rasă. America e destul de mare pentru toată lumea, iar în California, cel mai populat stat, încă nu se simte că ar fi prea mare înghesuială pe întinderile sale enorme. La drept vorbind, aici este mai multă politețe și dovezi de toleranță decât pe bătrânul nostru continent. Viața continuă la fel și cu Trump. Probabil vor fi și unele corecții necesare. Nici o grijă, totul e pus pe pilot automat.

Advertisements