Colocviu cu Nicolae Breban. „Necreatori, comentatori de prost aluat”

“Eu m-am dedicat romanului, Buzura la fel, din păcate el a fost demis la modul brutal de acel nefericit şi corupt (ex)preşedinte care se numeşte TRAIAN BĂSESCU, care a numit o echipă catastrofică pentru cultura română, o echipă de necreatori în primul rând, de comentatori doar, dar de comentatori de prost aluat. Patapievici nu era un om prost, din păcate s-a întâmplat cu el ce se întâmplă cu unii care sunt umflaţi excesiv, i s-a părut că este un fel de guru al culturii româneşti. Într-una din primele lui cărţi a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor în care noi ne-am născut, în care au trăit părinţii şi bunicii noştri. (…) La fel a făcut şi un fost amic de-al meu, unul care promitea să fie filosof şi între timp i s-a stricat căruţa pe drum, Gabriel Liiceanu, care după Revoluţie imediat s-a dus la Paris şi în Le Monde, unde Breban şi-a dat în 1971 demisia contra tiranului, lucru unic în ţările din Est. Gabriel s-a dus repede la Paris să spună că poporul român nu e apt pentru democraţie, consonând cu altă haimana şi ticălos al politicii româneşti, Brucan, căruia i s-au închinat zeci de mii de intelectuali şi posturi de televiziune,” a declarat Nicolae Breban, la conferinţa de presă.
“George Soros, din America, acest mare speculant financiar, împreună cu amicii săi din România, Mircea Mihăieş,  Liiceanu,  Patapievici şi alţii care consideră că nu mai este nevoie de statul român, că Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, că noi, aştia mai în vârstă, care am creat operă, suntem depăşiţi, că totul este depăşit, Eminescu este depăşit, că Ion Barbu este depăşit, că Iorga este depăşit, că Cantemir este depăşit şi a început literatura asta de p…ă, de p…ă (…), de prostituţie, imaginea asta de mizerabilism”, a subliniat Breban, potrivit Mediafax.
“Am intrat în librărie, pe primul raft este numai Pleşu, cu încă doi-trei băieţi deştepţi, care scot nişte cărţulii drăguţe, finuţe, vioaie. Cu Pleşu am fost prieten. Şi cu Gabriel. Gabriel nu s-a ţinut de cuvânt faţă de Noica. N-a ajuns filosof. Eu de-aia m-am împrietenit cu el, am zis „dom’le, ţara asta de păstori şi de oieri, atât de târziu structurată, nici o sută de ani, are nevoie de gânditori!”. Ăla a ratat-o faţă de maestrul lui, iar Pleşu scrie (…) foiletoane vioaie, bine făcute. Am mai avut astfel de eseişti, dar nu e substanţă acolo”, a precizat Nicolae Breban. Cristian Mungiu şi Lucian Pintilie – responsabili cu “mizerabilismul” N-au scăpat de tirul academicianului nici regizorii de film, în viziunea sa Cristian Mungiu şi Lucian Pintilie făcându-se “vinovaţi de mizerabilism”:
“Noi exportăm mizerabilismul care apoi se întoarce la noi şi ne uimeşte cum de ne văd occidentalii atât de nenorociţi. Pentru că noi, prin literatura unor tineri şi prin unele filme, premiate la Cannes, (bravo, şi eu am fost ales în selecţia oficială, n-am luat premiu, bravo lui Mungiu), dar mizerabilismul ăsta noi îl cultivăm, pentru că băieţii ăştia sunt foarte abili, pentru că ei produc ceea ce cred ei că se cere în afară. Într-adevăr, afară unii cer imaginea României mizerabile, joase. Vechiul meu prieten, marele regizor Lucian Pintilie, el a început primul cu filmul “Balanţa” să producă de tipul violent-mizerabilist. Parcă ne-a convins şi pe noi că suntem o ţară de nimica. Suntem ultimele otrepe ale Europei”, a mai menţionat Nicolae Breban.
“Eu am să mor curând. Nu ştiu ce se va întâmpla cu dumneavoastră, care sunteţi mai tineri, sau cu copii voştri, când vor revedea filmul a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani. (…) Noi ar trebui să nu mai lingem în fund pe şef, să nu mai furăm banul străin, să facem lucrul bine făcut, cum ne îndeamnă domnul preşedinte Iohanis, să respectăm comunitatea în care ne-am născut, să respectăm cutumele, obieciurile, credinţa, Biserica, să respectăm cuvântul scris, care vine din Psaltire, din Biblie. În loc să ne repezim ca nişte haimanale, ca nişte şobolani la grămada aceea de miliarde şi, sub patronajul instituţiilor Statului, care se pare că şi astăzi încă funcţionează în inerţia veche, n-au respect pentru ce e de valoare”, a concluzionat Breban la capătul unui discurs care a uimit asistenţa.

————————————————————————–

MIRCEA MIHĂIEȘ, „scriitorul anului 2016”, sper că nu și al anului 2017, ripostează.
Mircea Mihăieş: „Nu e treaba noastră“. Scriitorul Mircea Mihăieş din Sântana, fost vicepreşedinte al ICR, în perioada 2005-2012, când instituţia era condusă de Horia-Roman Patapievici, a declarat pentru “Adevărul”: „Nu ne pierdem vremea să comentăm, (NU NE PIERDEM VREMEA, s.n.) nu e treaba noastră ceea ce spune domnul Beban. Noi ne-am făcut treaba, acum nu ne mai priveşte pe noi ce se întâmplă la ICR“. „Nici eu, nici Horia-Roman Patapievici, niciunul dintre cei atacaţi de domnul Breban într-un limbaj suburban, nu vom răspunde acuzaţiilor imunde. Ne păstrăm decenţa şi ne vedem de treabă“, a subliniat Mircea Mihăieş.

NOTA NOASTRĂ
Prea târziu să-și mai păstreze „decența”, după indecențele anterioare. Sigur că n-are sens să-ți pierzi vremea comentând ce-a spus Breban, deoarece el e un scriitor mult prea mare versus oportuniștii comentatori și nescriitori. V-ați făcut treaba, se vede, bună treabă. Treaba mică sau treaba mare? În capul nostru s-a scurs. V-ați folosit de prostia și lipsa de agresivitate a noastră, a tuturor. Marele scriitor v-a servit o lecție, luând asupra sa ceea ce noi, cei puși de oportuniștii vremurilor, un sfert de secol, cu botul pe labe, n-am avut curajul.

Nici un limbaj suburban nu e prea suburban pentru ce ați făcut voi din cultura, publicațiile noastre ale scriitorilor profesioniști, din viața noastră, aruncată la gunoi. Pe Breban nu-l veți trata voi astfel. Breban e făcut din altă materie. Este creatorul și luptătorul de cursă lungă, nu un lingău și-un pripășit pe lângă instituțiile care ar fi trebuit să-i susțină pe cei cu talent. Suflete mici, de facto VOI ați fi vrut să-l împușcați pe Breban, dar el poartă o vestă antiglonț  și nu va ceda în fața unor producturi din sfera celor fără de valoare.

Advertisements