Landing pe SFO

golden-b3.jpeg(Din volumul HOTEL CALIFORNIA)   …Vânjosul nostru 747 începe să lase în urmă înălțimea. Sunt ciudate și suspecte aceste picături ca de ploaie, care ne vin de sus. “Nu este nici o depresurizare, mă liniștește stewardesa, e un banal condens, venim de la minus 70 Celsius în plină zonă subtropicală. Afară veți avea azi aproape o sută Fahrenheit…”

După ce străbatem pătura de nori sterili, fără intenție de ploaie apare golful interior, împrejmuit de o inimaginabil de întinsă suprafață de clădiri, care îl încercuiesc ca o ramă. Străbatem întreg golful pentru ca aeronava să intre în bucla de întoarcere spre San Francisco-South, dinspre San Jose. Înclinarea aparatului ne dezvăluie spectacolul podurilor, lungi de 8-13 km, apoi privim  apele golfului care se apropie vertiginos. Amerizăm? Pe SFO nu se vine dinspre Ocean, ci dinspre interiorul acestui cuib imens, ferit de briza tăioasă.

Peninsula artificială a pistei se prelungește în apele golfului prin două imense bare, înguste, ca două poduri. Sunt destinate ghidajului. Landingul nu se poate greși.  Atingerea cu solul, în fine, destul de lină, frânare, oprire și rulare spre locul debarcării. Se desfac centurile, toată lumea e în picioare, pescuindu-și bagajele. După unsprezece ore, pe deasupra calotei boreale și cercului polar, simțim pământul ferm sub picioare. Recuperarea bagajelor de hală de pe o bandă rotativă e o fază destul de dură.  Lift și airtrainuri ce opresc automat, la mare fix în dreptul peroanelor. Ajungem în hala imensă a celui mai sigur aeroport din lume în caz de seism.

O uriașă vitrină conține macheta orașului Șanhai, cu clădiri fanteziste urcând prin cer. Imense fotografii de epocă prezintă aeroportul cum a fost în secolul trecut. Afară se văd dealurile unei falii tectonice pe care s-a scris, după model hollywoodian, „San Francisco South”. Orice rătăcit prin văzduh își dă seama unde se află.   Poliția patrulează solemn pe biciclete sau trotinete cu motor electric.

Suntem așteptați…Urcăm în mașina parcată la nu știu ce etaj, coborâm spre a urca din nou în păienjenișul freeway-urilor susținute de piloni și din acel moment aparținem conurbației San Francisco Bay Area. Am decolat ziua, în plină iarnă, am aterizat tot ziua, în plină vară. Există un tunel al timpului, totuși…

Advertisements