Capitala inteligenței mondiale

San -Jose -Santa-Clara-Valley-at-night

SILICON VALLEY este un Nickname pentru porțiunea de Sud a regiunii californiene SAN FRANCISCO BAY AREA. Locul de naștere a noii ere a inteligenței IT. Între înălțimile Cordilierei Pacifice și cele ale faliilor tectonice Calaveras și Hayward, în jurul golfului San Francisco se află o întinsă porțiune de șes.
Silicon Valley, totalizând cam patru milioane de locuitori din cei 13 pe care-i are SFBA, își are capitala în orașul cel mai întins, San Jose, dar se întinde și pe mai multe jurisdicții (county), San Francisco,  Copertino, Gilroy, Los Gatos (un cochet și simpatic orășel, cu cafenele pe trotuar), Milpitas, Morgen Hills, Mountain Wiew, Palo Alto, scufundat în vegetație (considerat orașul cu cei mai educați locuitori din țară), Santa Clara, Saratoga, Sunnyvale, San Mateo, Alameda (vizavi, peste golf este down townul din San Francisco), Fremont (la poalele faliei Calaveras), San Francisco, Santa Cruz (orașul-stațiune de pe țărmul Pacificului), Newark. Extensia industrială a pornit din Palo Alto din Peninsula ( cu Menlo Park), aici aflându-se și spațiul universitar Leland Stanford cu secțiunile lui și campusul. San Jose, beneficiind de spații mai întinse a oferit un teren propice clădirilor industriale. Pentru accesul avioanelor a fost limitată înălțimea buildingurilor și vegetația subtropicală e conservată cu grijă. Există veritabile insule verzi.

În luptă cu arșița soarelui, zidurile mirificei universități Leland Stanford sunt construite dintr-o piatră gălbuie. Alternanța dintre arcadele umbroase și palmieri oferă o plăcută răcoare. Sculpturile lui Rodin sunt în aer liber aici. Tinerii umblă pe biciclete între imensul campus și locațiile de curs. Cum m-a prins odată seara în zona aceasta inteligentă, am văzut peste tot lumini în laboratoare, semn că se lucrează și noaptea aici.

…În San Jose am admirat o fermă de portocali și arborii mai vechi decât construcțiile, care au fost lăsați la locul lor cu mult respect. Constructorii au preferat să poziționeze edificiile în funcție de copacii enormi. Irigația automată există peste tot, surplusul de apă scurgându-se în pantă domoală spre jgheaburile din carosabil care o duce spre rigolele de captare pentru a fi refolosită. Casele de locuit sunt înecate de verdeață, gazonul e plin de champignioane, în piscine aterizează rațe sălbatice, stârci, gâște canadiene, iepuri sălbatici zburdă printre fabrici, prin parcuri animalele sunt lăsate în pace, chiar și căprioarele sau curcanii sălbatici.

În Silicon Valley întâlnim: NASA, LOCKHEED MARTIN, ADOBE, APPLE, CISCO SISTEMS, eBAY, GOOGLE, HEWLETT-PACKARD, ORACLE, SUN MICROSYSTEMS, NOKIA, ALTERA, AMAZON, FUJITSU, MICROSOFT, PANASONIC, SAMSUNG, SIEMENS, SONY, TESLA MOTORS etc. Încă la începutul veacului XX localnicii au început să inventeze. Întâi tubul cu vacuum și oscilatorul electronic. Pe Addison Avenue este și garajul în care a fost conceput Hewlett Packardul, care a generat dezvoltarea industrială din Silicon Valley. Din păcate, locul nu este accesibil publicului…

 

Advertisements