SF MOMA

NEW YORK MOMA
NEW YORK MOMA – un morman cenușiu

SF MOMA și fațada

 

SAN FRANCISCO deține recordul celei mai active vieți culturale, după New York și e pe primul loc în State în privința numărului muzeelor. Acest din urmă „prim loc” este o informație generală, n-aș putea să spun dacă e vorba doar de CITY sau de întreaga S.F. Bay Area.

 

CERT ESTE CĂ SAN FRANCISCO  MOMA e cel mai larg spațiu de expunere pentru arta modernă din SUA, 16.000 de metri pătrați. A fost fondat în 1935 iar faima sa se datora inițial jeans-ilor „Levi-Strauss” și lucrărilor foviste ale lui Henri Matisse. Muzeul SFMoMa s-a deschis în clădirea dedicată veteranilor de război din centrul civic. Michael Stein, un industriaș din San Francisco l-a cunoscut în Franța pe Henri Matisse, cumpărând multe dintre lucrările sale. După ce naziștii au preluat puterea, familia Stein s-a reîntors în California împreuna cu pretioasa lor colecție. Din păcate, copiii industriașului au pierdut la cursele de cai toată averea, astfel că au fost nevoiți să vândă lucrările Matisse lui Levi-Strauss, care le-a donat mai târziu Muzeului, „în onoarea familiei Stein, care l-a adus pe Matisse la San Francisco”.
În 1988 municipalitatea a decis ca arhitectul elvetian Mario Botta să construiască o clădire complet nouă pentru Muzeu în Down-Town, o „sculptura arhitecturală” cubistă, de 90 de milioane de dolari. Într-o îmbinare stilistică perfectă, arhitectul norvegian Snøhetta i-a suprapus destul de recent fațadei o suprafață albă, vălurită parcă de briza oceanului. Absolut spectaculos!

Interioarele imense, cu un parchet foarte deschis la culoare și o iluminație reflectată parcă de mirificul oraș alb, găzduiesc lucrările lui Ellsworth Kelly, emblematic pictor și sculptor al Americii moderne; Centrul Pritzker este cea mai mare expoziție foto din State. Spectaculoase fotografiile reprezentând San Francisco pozat dintr-un submarin sau orașul incendiat la cutremurul din 1906 văzut cu un aparat montat pe un zmeu și ridicat de fotograf la 600 metri înălțime…
Apoi pop art-ul unor Andy Warhol sau Roy Lichtenstein. Colecționarii bogați au dotat SFMoMa cu lucrări de Francis Bacon, Alberto Giacometti, Yves Klein. Un senzațional spațiu pentru spectacole… Aici se află statuia lui Jeff Koons, „Michael Jackson și Bubbles”, o parodie în porțelan auriu.
Lucrările moderne timpurii constituie nucleul tare al muzeului cu, desigur, Matisse, apoi Picasso, Braque, Marc și expressionism belgian din care nu putea lipsi Magritte, dar și modernismul american postbelic. SFMoMA i-a facut celebri pe expresionistii Clyfford Still, Jackson Pollock, Mark Rothko si Robert Motherwell care au avut aici primele lor expoziții.
Ochelarii puși într-un colț „expozițional” de un puști „hâtru”, au fost fotografiați de o serie de „iubitori ai artelor moderne”, care nu-și imaginau că e vorba de o glumă…

Advertisements