Falia tectonică „Hayward”

Existenţa mai multor falii seismice în zona Golfului San Francisco face să se pună problema locului şi momentului declanşării unui nou şi puternic seism şi nu dacă acest seism se va produce vreodată, conform oamenilor de ştiinţă.

Cele patru falii care au acumulat suficientă energie pentru a produce seisme majore sunt Falia Hayward, Falia Rodgers Creek, Falia Green Valley şi Falia Calaveras. Toate acestea  sunt părţi ale sistemului San Andreas, care are o lungime de peste 1.300 de kilometri, de la Salton Lake, prin Los Angeles spre Nord, San Francisco şi prezintă o ameninţare serioasă pentru că străbat zone urbane, puternic populate.

“Falia Hayward (în foto) se află exact în mijlocul unei aglomerări urbane, unde se află numeroase clădiri şi elemente de infrastructură”, susţine Jim Lienkaemper, coordonatorul acestui studiu, geofizician la Centrul pentru Seismologie din cadrul U.S. Geological Survey, din Menlo Park, California. “Însă nu este vorba doar de o falie, ci de întregul sistem. Dacă te afli în zona Golfului San Francisco, te afli în apropierea a numeroase falii şi sunt îngrijorat de toate”, a mai adăugat el.

Jim Lienkaemper şi colegii săi au evoluat potenţialul producerii unor seisme periculoase prin monitorizarea evoluţiei crăpăturilor de la suprafaţă, de-a lungul faliilor californiene. Unele falii sunt în continuă mişcare, deplasându-se cu cel mult 1 centimetru pe an. Efectele acestor mişcări se văd în timp asupra infrastructurii şi a clădirilor şi pot oferi indicii cu privire la ce se întâmplă în subteran, acolo unde se pot produce seismele.

Deplasarea faliilor variază, unele mişcându-se foarte încet, iar altele fiind aproape nemişcate. Modelele de analiză computerizată indică existenţa unor zone de blocaj între falii, aflate la adâncimi ce variază între 5 şi 10 kilometri, locuri unde faliile se opresc din alunecarea lor continuă. Spre exemplu, Falia Hayward care se deplasează relativ rapid, este blocată în medie, în proporţie de 40%, în timp ce Falia lentă Rodgers Creek este blocată în proporţie de 89%. Atunci când în aceste zone de blocaj se acumulează suficientă energie, blocajul se rupe şi se produc seisme.

Jim Lienkaemper şi colegii săi au evaluat potenţialul seismic al faliilor prin măsurarea alunecării lor în cadrul unor modele matematice complexe care ţin cont şi de alte variabile, cum ar fi momentul producerii diferitelor seisme pe respectivele falii.

Studiul indică faptul că Falia Hayward a adunat suficientă energie pentru a declanşa un seism de magnitudinea 6,7, iar Falia Rodgers Creek poate produce un seism de magnitudinea 7,1, la fel ca şi Falia Green Valley. Pe Falia Northern Calaveras se poate produce un cutremur de magnitudine 6,8.

Dintre toate faliile din zona Golfului San Francisco, cele mai mari riscuri de producere a unui seism în următorii 30 de ani sunt pe Falia Hayward. Pe această falie s-au produs puternicele cutremure din 1868 şi din 1906. Probabilitatea producerii unui seism de magnitudinea 6,7 pe falia Hayward este de aproape 30% pentru următorii 30 de ani.

Concluziile acestui studiu au fost publicate  într-un număr al revistei Bulletin of the Seismological Society of America.

Advertisements