Călătorie la Pacific

Preferatul  meu, în topul orașelor pe care le-am văzut este CITY, cum i se mai spune metropolei San Francisco.   O monstruoasă scufundare tectonică  a format Golful, peisajul movilelor format din cele șaptesprezece falii pe care le ramifică celebra SAN ANDREAS e prezent pretutideni. Relieful este în San Francisco Bay Area  extrem de accidentat, variat,  cu sute de microclimate. Demersul uman a fost în acest areal absolut suprauman, cu arhitectura urbană îndrăzneață , cu construcții ingenios implantate în pantă…

Numele spaniol al orașului Palo Alto din apropiere e dat de pădurea de conifere Redwood, El Palo Alto, descoperită în 1769 de Gaspar de Portola, cum atestă o placă mare, comemorativă. Desigur, inițial trăiau aici amerindienii ohloni, acum peste 64% din populație este albă, europeană. În mare parte ascunse de vegetația fastuoasă, se unesc aici două localități și sunt două down town-uri foarte active, alternând cu suprafețe întinse rezervate parcului, MENLO PARK și împrejurimile.
Populația rezidentă din Palo Alto este, așadar, cea mai educată din țară, cu cea mai mare densitate de inteligență tehnico-științifică pe metru pătrat din lumea modernă. Include mari porțiuni din complexul universitar Leland Stanford, inclusiv campusul, este incubatorul văii Silicon, cu Hewlett Packard, Tesla Motors, High-Tehnology Companies Apple, Google (cu anexa Muzeului computerelor), Facebook, Sun Microsistems…
Universitatea Stanford a fost construită în 1876, dedicată de Jane și Leland fiului lor. Pe o mare întindere în jurul ei s-a impus din start o prohibiție antialcoolică, localnicii denumind orașul Temperance Town.

Oricum, în întreg arealul golfului se consumă cel mai puțin alcool din lume și nu se fumează aproape deloc. Pe lângă campusul universitar s-a mai construit și un Professorville, pentru a nu impune naveta cadrelor didactice.
Încă la începutul veacului XX localnicii au început să inventeze. Întâi tubul cu vacuum și oscilatorul electronic. Pe Addison Avenue este și garajul în care a fost conceput Hewlett Packardul, care a generat dezvoltarea industrial din Silicon Valley. Nu este accesibil publicului. Numărul mare de școli au clasat orașul pe locul doi în SUA. Cum lucrurile n-au stat pe loc, înalta calitate a vieții, existența unei puternice clase de mijloc au evoluat, la o populație urbană de 64,000 de locuitori s-au creat în noile locații industriale peste 100,000 locuri de muncă în Silicon. Palo Alto este “most expensive college town in USA” în 2010. O maree de tineri studioși…La ieșirea din oraș lumea stă în fața vitrinelor lui Stanford Shoping Center, cu marfa scumpă a lui Arman sau Vuitton, după care s-ar da în vânt burtăverzimea din România. O lumină artificială plăcută se lasă peste oraș, de sub veiozele verzi ale arborilor. Așadar, din acest cel mai inteligent oraș al lumii se ramifică în jur clădirile în care se produc roadele inteligenței secolului XXI. Îmi amintesc doar câteva, Amazon, Hewlett Packard, Ideo, Palo Alto Medical Foundation, SPACE Systems, Tesla Motors, Tibco Software, Xerox, Nokia, Samsung, Lockheed Martin, Skype, Apple, Bell(regional), P.A.Internet Excange, Cisco, Gartner, Google, Microsoft și câte or mai fi…  În Palo Alto s-au născut Joan Baez, L. Buckingham de la Fleetwood Mac, Clifford de la Creedence Clearwater Revival. Ca și Sergey Brin, cofondator Google, David Filo de la Yahoo, regretatul Steve Jobs de la Apple, Karim de la YouTube, William Hewlett, cofondator la Hewlett Packard, Mark Hurd, președinte la H.P., Larry Page, cofondator Google, Zuckerberg de la Facebook, Eloon Muk de la Tesla Motors și Space X.
Din Palo Alto sunt și Condoleeza Rice ca și  cel de al 31-lea președinte al Statelor Unite, Herbert Hoover.

Advertisements

2 thoughts on “Călătorie la Pacific

Comments are closed.