Delta SFBA

Podul San Rafael peste golful de Nord-Est

Când vorbim despre o deltă, deobicei ne imaginăm un fluviu care se pierde în mare prin mai multe brațe. În acest caz este chiar invers, înspre Golful San Francisco se îndreaptă, venind uneori de la mari distanțe, din munții Sierra Nevada, un păienjeniș format din nenumărate cursuri de apă de diferite dimensiuni. În vremuri imemoriale acestea au umplut imensa groapă tectonică, golful de azi,  mult sub nivelul Oceanului, cu care nici nu comunica la început. S-a format inițial un lac cu apă dulce care, după ce s-a umplut, s-a deversat în Pacific prin îngusta strâmtoare Golden Gate. Spre deosebire de Sudul Californiei, arid, deșertic, este aici apă din abundență, navigabilă aproape în totalitate. Fără hartă, GPS sau vedere aeriană nimeni nu-și poate imagina, în ansamblu, forma Deltei. Practic suprafața acesteia nu poate fi cuprinsă decât prin survol. Nenumărate mici aerodromuri înlesnesc transportul în zona deltaică în care metroul nu are acces.
Arealul Golfului San Francisco este o câmpie alungită, extrem de locuită, în mijlocul căreia e situat cel mai mare luciu de apă intern. Zona numită Peninsula, între Ocean și Golf ridică micii Cordilieri pacifici, urcând spre Nord, către metropolă, secondați în paralel cu o San Andreas submersă. La Est de câmpie se ridică diferite falii, în spatele lor Sierra Nevada creează un back-ground diferit. Mergând pe malul Golfului spre Est, acesta se îngustează și se lărgește de câteva ori, rezultând alte suprafețe mari de apă, San Pablo Bay, Suisun Bay, Sherman Lake, apoi un estuar alungit care înseamnă locul de vărsare al râurilor Sacramento, care vine dinspre Nord, unde se află capitala statului, cu ape de dimensiunea unui fluviu, American River, St. Joachin River dinspre Sud. La rândul lor aceste artere colectează alte nenumărate râuri cu zeci de nume pe care nu are rost să le înșir. Interesant e faptul că  uriașa construcție naturală urmează un traseu curbat, trebuind să ocolească masiva alcătuire geologică a muntelui Diablo. Peste tot există foarte frumoase yacht-cluburi, alături de care bărcile de diferite dimensiuni plutesc, precum mașinile în garaje, în adăposturi acoperite. În Sonoma County, mii de elice albe se rotesc folosind foarte eficient energia eoliană. Probabil adâncimea acestor deja obsedante ape este considerabilă, din moment ce trec, în amonte, spre Deltă, vase de mare tonaj,  îndreptându-se spre Sacramento. Evident că totul este canalizat cu grijă olandeză, îndeosebi fluviul Sacramento având faima unor cumplite inundații. De aceea sunt diguri, iar sistemele de avertizare, inclusiv telefoane, sunt presărate la distanțe nu prea mari unele de altele.
GG Angel alcatrazAcest rai al vapoarelor, de la cele fluviale, gen Mississippi, cu zbaturi roșii la pupa sau în ambele borduri, la cele oceanice, la yachturi sau vaporetto-urile pentru turiști, cu tendă parasolară, insule, rezervații naturale îți pot consuma o viață întreagă. Multă lume își remorchează bărcile și de la un anumit punct mașinile sunt lăsate să se odihnească, locul lor fiind luat, pe bună dreptate, de ambarcațiuni…

Advertisements