“Așa-zisul Ținut Secuiesc”

Mă deranjează cei care se exprimă cu sintagma „așa-zisul ținut secuiesc”…Este, domnilor, chiar Ținutul Secuiesc. Cel pe care-l cunoșteam de pe hărți ceva mai vechi ca regiunea TREI SCAUNE. Nu erau chiar fotolii, dar scaunul reprezenta o mai veche denumire a jurisdicției, adică erau în zonă trei locuri de judecată.

Pentru a mai domoli scrâșnetele din dinți ale românilor și maghiarilor, care nu mai conteneau după Primul Război Mondial, URSS a impus guvernanților români înființarea Regiunii Autonome Maghiare, trecută și în Constituție. Pe teritoriul acestei regiuni au existat două limbi oficiale, româna și maghiara. Nu a deranjat pe nimeni această formă sovietică de regionalizare, decât pe Ceaușescu și pe semenii noștri democrați din zilele noastre. Deranjează până și formularea ȚINUT SECUIESC. Dar la noi e o tradiție, de pildă, avem mai multe ȚĂRI. Mândră țară e Banatul, Țara Hațegului, Țara Moților, Țara Almăjului. Ce-ar fi să facem o regionare pe baza acestei tradiții și să punem în fiecare ȚARĂ câte un președinte, sau, după etnie, un rege sau un împărat. Tare mă amuză proiectul maghiar expus recent de domnul KELEMES HUMOR , care își dorea un Președinte pentru Regiunea Autonomă plănuită.

Oricum, trebuie avut în vedere că acest habitat al secuilor este real, cum real este faptul că România stăpânește fostele teritorii imperiale de abia o sută de ani, că discuțiile contradictorii nu vor înceta. Se cere însă mai multă înțelepciune și un vocabular mai puțin jignitor de ambele părți, mai ales din partea majoritarilor, care de la Brătianu Ionel încoace nu s-au ținut de respectul cuvenit minorităților, așa cum s-a stabilit prin Tratatul de Pace de la Paris . Pentru xenofobie americanii au inventat pedepse grele, se merge cu cătușele pe mâini direct la pârnaie.

Advertisements

One thought on ““Așa-zisul Ținut Secuiesc”

  1. “Asa-zisa Bucovina” nu zice nimeni … E din aceeasi categorie de ziceri nepotrivite precum sintagma “fosta Securitate”, sintagma care mai curand confirma ca Securitatea totusi traieste, fiind una “actuala”, probabil SRI.

    Liked by 1 person

Comments are closed.