Arhivă

În România se vorbeste despre o posibilă conspiraţie internatională care a făcut posibilă marea schimbare de sens în Estul Europei. Nu a fost conspirație revoluția română, ci un context în care a intervemit marea schimbare. Că nu mai suntem la cheremul exclusiv al boiernasilor comunisti e un lucru bun; volens-nolens, chiar în absenţa unei economii de piată funcţională, functionează o anumită democraţie. Aceasta, mai de voie, mai de nevoie, trebuie să se alinieze structurilor continentale și mondiale. Dar după mai bine de un sfert de secol direcția nu pare a fi cea mai bună. Precum în țările slab dezvoltate, pătura mijlocie e pe cale să dispară, existența devine bipolară, în sensul confiscării infrastructurii existențiale de către o minoritate de oportuniști care s-a îmbogățit excesiv pentru o țară atât de săracă.
De la WW1, început în 1914, toate generaţiile din spatiul românesc si nu numai, pot fi considerate pierdute. Singura lor misiune, si azi valabilă, a fost perpetuarea speciei. După 1989 a trecut un sfert de secol, vârsta unui om matur, timp în care țara a rămas tot în coada Europei iar generațiile care vin s-au plictisit să tot aștepte marele progres. Așa că pentru multă lume singura solutie, facilitată de statul care se doreste (sau căruia i se impune să devină democrat) este imigrarea, externarea dintr-un teritoriu care, altminteri, nu poate asigura viitoare generatii salvate. Solutia ideală a salvării n-o mai poate garanta nici Uniunea Europeană.
Asadar, o lume fără Inchiziţii si cenzuri, America, redevine tinutul Salvării generatiei actuale. În Canada, fără vize, cu cerul cel mai pur de pe continentul Occidental, oaza terestră care mai oferă tinuturi imaculate si posibilităti infinite.
În Canada copiii nu vor duce plânsul părintilor, ci propriul lor surâs, la care au tot dreptul. Se va surâde pentru prima oară, după aproape un secol de decădere. În Europa, dar mai ales în România se moare atât de mult, încât nu mai e loc pentru viată, pentru normalitate. Centrul lumii se află acum în altă zonă. Într-una lipsită de prejudecăti. Noua politică a vizelor va înlesni marele tranzit spre Canada și mai ales spre regiunea Ontario, cu o populație deja numeroasă de români și cu unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, Toronto. (2004)

Advertisements