Al doilea atentat…

…AR FI PUTUT FI LA BUCUREȘTI. SÂRBII, ARIPA TERORISTĂ CARE L-A ASASINAT PE FRANZ FERDINAND  A AMENINȚAT CU UCIDEREA LUI FERDINAND AL ROMÂNIEI : “Noul rege al vostru ori, merge cu noi, sau vom avea pentru dânsul un nou Sarajevo…” urmând să tragă cu pistolul pe Calea Victoriei ! Guvernul român a avut un serios motiv în plus să  rupă atunci Tratatul dintre români şi austro-ungari . Amicul asasinatului Franz Ferdinand, Aurel Popovici, afirmă că “bucovinenii nu cer anexiune cu România şi se opune intrării armatei române în Transilvania”. Îngrijoraţi erau şi dâmboviţenii: “N-avem material cu ce duce războiul nici două luni”. Falkenhein însă îi avertizează, din punct de vedere al Puterilor Centrale: “Dacă nu faceţi nimic, nu veţi primi nimic”. Atunci Brătianu a luat tunuri de la Nămoloasa, din celebra linie fortificată, şi le-a dus pe unde l-au conseiat militarii.
Franz Joseph se cam îmbăta deobicei seara şi atunci i se cereau peceți diverse, pe care le onora, semnând aiurea…Probabil că așa, cu neglijența cu care țarul a semnat și ucazul de mobilizare generală, și bătrânul împărat austro-ungar o fi semnat ordine punitive exagerate pe care militariștii săi voiau să le aplice Serbiei, care fusese de acord cu unele condiții puse de imperiu, dar nu era de acord cu amestecul în trebile interne, implicate de un control sever exercitat de habsburgi în ograda sârbească. Și astfel, cu un pahar de alcohol în plus se puse în mișcare mașina de război.

Revenind, ar merita să-și amintească istoricii noștri că alături de prestația deplorabilă a rușilor, ca aliați, a existat și o deplorabilă prestație a aliaților sârbi, în Dobrogea…

Advertisements