Memorial 11/IX

(Foto-net)
(Foto-net)

Tricolorul nostru într-o mare de steaguri

 

PEPPERDINE UNIVERSITY
Pe o suprafată enormă, în zona campusului, studentii arborează 3000 de drapele în memoria victimelor din 9 septembrie de la WTC. Între catargele cu steagul Statelor Unite sunt si reprezentantele altor natiuni ale căror trupuri au dispărut sub ruinele celor două clădiri. Pe lângă UK, Israel, Turcia etc. e și un tricolor românesc. Tocmai pe coasta Pacificului, departe de New York, la 12 de ore de zbor din România, acel steag românesc este o descoperire impresionantă. America nu-i uită niciodată pe cei ce si-au pierdut viata în atacul terorist. Fiecare catarg reprezintă un om, iar generatiile care se succed în SUA sunt educate să respecte memoria tuturor natiunilor prin această simbolistică impresionantă. Nu a fost uitat nici un dispărut – drapelul românesc este si va fi acolo mereu, la comemorările sobre de pe tărmul Pacificului.

Cândva, în secolul XX, un bărbat din Simleul Silvaniei se refugia în Statele Unite, prigonit de soartă. De ce poartă un parc din New York numele unei românce? Numele Arlenei Jozsef Fried, fiica refugiatului din Simleu a devenit foarte cunoscut în New York, cu precădere în comunitatea evreiască de aici. Femeia, ai cărei părinti sunt originari din România, este una dintre miile de victime ale atentatului din 2001. În zona cartierului Roslyn din Long Island (New York) există un parc memorial dedicat Arlenei, amenajat de sotul ei, Ken Fried, împreună cu două sinagogi din New York. ARLENE JOZSEF FRIED a fost avocat, lucra la etajul 104 când primul avion terorist a lovit clădirea. Sora sa, Elliot spune: “Ultima amintire de la sora mea este un mesaj telefonic, înregistrat în data de 11 septembrie, pe la ora 08.44. O rugasem pe Arlene să mă ajute să găsesc o slujbă pentru o cunostintă de-a mea, pentru că ea era un foarte bun sfătuitor în acest domeniu. La ora 08.44, Arlene a telefonat cunostintei mele si i-a lăsat un mesaj înregistrat de robotul telefonic, prin care îi cerea să îi telefoneze înapoi, ca să stabilească o întâlnire”. Întâlnirea nu a mai avut loc. „Tatăl nostru ne povestea deseori despre ororile Holocaustului si ne spunea că, dacă nu suntem atenti, acestea pot să se repete oricând, oriunde. Nu l-am crezut atunci. Însă, după atentatele de la World Trade Center, cred că Holocaustul este repetabil”, mai spune Elliot Jozsef.

Tricolorul românesc, arborat pe tărmul Pacificului este amintirea Arlenei. Alături de celelalte drapele americane si multinationale care fâlfâie cu zgomot în briza puternică, pe o înăltime de unde se poate contempla un golf urias care se pierde în imensitatea cosmică parcă, de un albastru ireal…

 

Advertisements