Războiul lui Miloșevici

În războiul iugoslav sârbii au dărâmat moschei în Bosnia
În războiul iugoslav sârbii au dărâmat moschei în Bosnia

Se estimează că distrugerea Vukovarului de catre sârbi a dus la moartea a cel puțin 3000 de persoane, precum și cu expulzarea a cel puțin 20000 de croați din oraș și din împrejurimi. De asemena, artileria sârbă a tras până la un milion de obuze către Vukovar, acesta fiind primul oraș european ras de pe fața pământului de la Al Doilea Război Mondial. Costul estimat al pagubelor de la Vukovar a fost estimat la 2,5 miliarde de dolari.

“The Croatian War of Independence: Serbia’s War of Conquest Against Croatia and the Defeat of Serbian Imperialism 1991-1995 tells the compelling story of Croatia’s defeat, against all odds, of the Yugoslav People’s Army and numerous Serb paramilitary formations in defense of its independence and internationally recognized territory. This book offers in vivid detail many answers to the often-posed question ‘what happened in the Balkans in the first half of the 1990s?’ Ante Nazor’s blend of keen academic insight and extensive research shows irrefutably that Serbian imperialism, based on the might of the Yugoslav People’s Army and the aggressive concept of ‘Greater Serbia’, caused profound destruction and loss of life on a scale unseen on the continent since the end of WWII. The main importance of this book is that it clearly illustrates the danger Serbian imperialism would have posed to Europe had not the Croatian Armed Forces, forged in the desperate struggle to save the country, broken the back of the Yugoslav People’s Army and put an end to Serbia’s imperialistic aspirations,”

Advertisements

2 thoughts on “Războiul lui Miloșevici

 1. Granitele in Balcani sunt atat de intortocheate si usor de contestat de catre TOATE natiile incat vom fi mereu butoiul cu pulbere al Europei si, dupa cum s-a vazut, chiar al lumii. Sa vedem ce dracie mai iese iar in Bosnia dupa contestarile reciproce recente ale zilelor de sarbatoare “nationala”. Pare ca iar o sa vrea unii independenta si o sa porneasca un razboi pentru asta – adica de data asta sarbii de acolo. Moment in care si croati de acolo o sa vrea o bucata din BIH, cum pare ca au vrut dintotdeauna. Si probabil ca nu poti sa-i condamni nici pe unii nici pe altii daca folosesti aceleasi criterii. Sa vedem insa cine-i mai sprijina pe musulmani in contextul international actual. Ca vedem ce-a iesit dupa sprijinirea pe fata a albanezilor din UCK din Kosovo, adica direct precedent de invocat pentru Crimeea, lucru pe care rusii l-au anuntat inca de pe atunci ca va fi folosit ca precedent pentru schimbari de frontiere.

  Like

  1. În acest moment tot ce e sârbesc își dorește în UE, Cred că război nu mai iese. Musulmanii cred că nu vor avea probleme, nici sub Trump, că în Kosovo e cea mai mare bază militară americană. România ar fi trebuit să accepte statalitatea Kosovo, dar Băse pretexta că îi apără pe timoceni…Sârbii vor autostradaă până la Timișoara (?). Cioloș s-a opus. Să vedem dacă pesedeii vor reface podul de la Cenad și calea ferată Timișoara-Szeged. Pariez că nu. Tot pe la Falcă se va ieși spre Europa. (Bucureștii nu-și cunosc interesele. La timișoara șomajul e scăzut, la Lugoj e ZERO)…
   Granițele sunt cum au vrut Marile Puteri, la Paris, care nu prea aveau habar de realități. Wilson a adus un vapor cu hărți, mare parte făcute de germani. Lloyd George se tot mira că nu găsea Vistula, care se numea oe hărți Wechsel, el crezând că Banatul e prin Bucovina. Dacă fostul Tadic și-a cerit scuze de la croați pentru Srebrenica, actualul președinte nu s-a mai dus la comemorare. De inteligent ce e, poate mai ratează intrarea în UE. Sau dacă premierul sârb îi tot împinge pe imigranți spre Occident, ca să pună bețe-n roate, știind că Merkel se va preface că nu vede. Uluitoare sunt declarațiile negrului de la Casa Albă, care acuză Iranul, cu care tot el a dus negocieri de reconciliere și Rusia pentru tragediile din Orient, care sunt de fapt conflictele dintre șiiți și sunniți. Dacă Trump se va documenta ceva mai bine decât Wilson, cred că lumea se va schimba.

   Like

Comments are closed.